Prijava

Vaša prijava

Može li “Zimmer Frei” postati pokretačka snaga hrvatskog turizma? “Prvo zaustavimo apartmanizaciju”

[]

U organizaciji Val grupe i tvrtke Irundo u Zagrebu je danas održan “Zimmer Frei Forum 2024”. Prvo je to njegovo izdanje, jamačno ne i zadnje, jer tema je kompleksna te u velikoj mjeri ona koja bi mogla odrediti budućnost hrvatskog turizma.

Apartmani su temelj na kojem se počeo graditi hrvatski turizam i to je nasljeđe od kojeg Hrvatska nije uspjela pobjeći. Može li naša naslonjenost na obiteljski smještaj postati pokretačka snaga, naša budućnost, ono je o čemu je, među ostalim, forum otvorio raspravu.

Porezno razlikovanje

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ne dvoji kako je za zaustavljanje apartmanizacije u turizmu potrebno uvesti porezno razlikovanje obiteljskog smještaja, za koji trebaju ostati paušali, dok za iznajmljivanje apartmana turistima u zgradama valja uvesti porez.

– Zimmer Frei ili smještaj turista u obiteljima je jedno, a rentijerstvo i apartmanizacija nešto posve drugo. U obiteljima goste dočekuju i s njima se druže, a u apartmanima gosta i ne vidite, samo uđu u apartman i to je to.

To je nešto od čega treba bježati, a u zonama gdje se ti i takvi apartmani i dogode trebamo mijenjati zakonske regulative i omogućavati dugoročne najmove koji će omogućiti mladim ljudima veću kvalitetu života – kazao je Franković.

Također je podsjetio kako su u Dubrovniku odlučili ograničiti dozvole za iznajmljivanje smještaja u staroj jezgri.

“To smeta stanovnicima od kojih 80 posto živi od turizma, ali mislim da su sve svjesniji da je važan dugoročni i održivi turizam a s velikom apartmanizacijom to ne ide”, smatra Franković.

Boj s apartmanizacijom

U boj s pretjeranom apartmanizacijom ušli su i u Makarskoj. Kako je podsjetio gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, u Makarskoj su prema novom planu zabranili gradnju stambenih zgrada s apartmanima i tzv. apart-hotele, koji su se gradili umjesto hotela.

I Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta smatra da svakako treba razlikovati rentijerstvo od obiteljskog smještaja za turiste. Treba razlikovati domaćine i one koji stanove daju samo u najam.

– Od siječnja 2023. do siječnja 2024. broj kreveta u privatnom smještaju je dodatno porastao za 39 tisuća.

Za to može biti opravdanje porast potražnje, dobra kvaliteta i ako to rade kao djelatnost, ali sve drugo nije dobro niti održivi turizam za koji se zalaže i nova strategija, pa i novi Zakon o turizmu, koji uz ostalo puno više nego prije upravo lokalnoj samoupravi daje alate za rješavanje tih problema – istaknuo je Pende.

Dovesti stvari u red

Kada turizam kao industrija krene utjecati ne samo na kvalitetu boravka turista već i na kvalitetu života lokalnog stanovništva, mora se poduzeti nešto da se stvari dovedu u red i počne kontrolirat proces, ne dvoji Pande.

A da se u uvođenje reda krene najprije će lokalna samouprava morati kazati kakvi su joj planovi upravljanja, dati izračun koliko prihvatnih kapaciteta važeća infrastruktura može podnijeti.

U tim podacima je, kako kaže Pande, podloga za donošenje odluka na razini lokalne samouprave, a onda i za ono što će eventualno napraviti država sa svoje strane. Pojednostavljeno rečeno, za svako ograničenje trebat će imati i valjanu argumentaciju.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović i direktor i osnivač Irunda Igor Kordić naglasili su potrebu da se podigne kvaliteta ponude u privatnom smještaju, a onda i produlji sezona, baš kao i potrebu da povezivanja s vinarima i drugima u destinacijama.

Zagrebačka županija ide u smjeru zelene destinacije, to je osnova na kojem se razvijaju i brojni novi programu, ali sve to, kako je rečeno, mora pratiti u edukaciju ljudi na terenu kako bi shvatili i prihvatili da se ulaganja u turizam može i dugoročno a ne samo kratkoročno isplatiti.

Objava Može li “Zimmer Frei” postati pokretačka snaga hrvatskog turizma? “Prvo zaustavimo apartmanizaciju” pojavila se prvi puta na Novi list.


Prometna nesreća na D31, formirala se velika kolona

Pobjede kadeta, pretkadeta i dječaka U13 i U12