Prijava

Vaša prijava

Fužine punih 150 godina žive s turizmom i turistima. Novi trend koji nude zove se “calmcation”

[]

FUŽINE – Odlični turistički pokazatelji koji su u tijeku prošle 2023. godine ostvareni na području Općine Fužine raduju sve koji se u ovom goranskom mjestu bave turizmom, i to ne samo zbog kontinuiranog rasta broja posjetitelja i noćenja, već i zato što će će cijela ova 2024. godina na fužinskom području biti u znaku obilježavanja velikih 150 godina od »rođenja« turizma u ovom goranskom mjestu. Naime, turistička tradicija ovog kraja seže u davnu 1874. godinu, kada je povijest zabilježila prvi organizirani dolazak gostiju, koji su posebnim vlakovima stizali na izlete iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih naselja.

Da bi se dostojno obilježio taj značajan datum, Općina Fužine i Ured za turizam planiraju za ovu godinu niz dodatnih sadržaja i aktivnosti. Uvod u takav odnos bilo je direktno ulaganje Općine i Ureda za turizam u blagdanske sadržaje, što se očitovalo kroz uređenje tri blagdanska punkta s klizalištem, govori načelnik Općine Fužine David Bregovac, ističući kako su programski sadržaji bili obogaćeni i prilagođeni za sve generacije.

Kontinuirano ulaganje

– To je uključivalo i stručno vođenu animaciju za najmlađe posjetitelje, kao i program za umirovljenike te, naravno, programe za opću populaciju. Ravnomjerno su se angažirali i prezentirali afirmirani glazbenici, kao i lokalni, te su kroz program istaknute vrijednosti prirodne i kulturne baštine ovoga kraja, kao i domaća gastronomija, uz naglasak na lokalne OPG-ove. Uz ulaganja u oplemenjivanje doživljaja posjetitelja, mi sustavno i odgovorno javni novac direktno i indirektno ulažemo u turistički sektor. Općina Fužine planira realizaciju kapitalnih projekata vrijednih 6 milijuna eura – uređenje povijesno kulturne baštine naselja Lič, rekonstrukciju i opremanje povijesnog Parka Gorica, uređenje tematsko edukativne staze na jezeru Lepenica, izgradnju Alpine Coastera, rekonstrukciju i opremanje Sportsko-rekreacijskog centra Gmajna te izgradnju Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam. Uza sve to, ulažemo i u razvoj optičke mreže, prometnu infrastrukturu i ostala područja koja nisu direktno vezana uz turizam, ali itekako mogu pridonijeti jačanju interesa potencijalnih posjetitelja ovog kraja.

Kontinuirano ulažemo u razvoj turističke infrastrukture jer želimo našim posjetiteljima osigurati doživljaj i odmor koji zaslužuju tijekom sva četiri godišnja doba te animirati odgovorne investitore na ulaganja u naš kraj. No, za ubrzanje razvoja i jačanje turističke slike općine Fužine, Gorskog kotara i cjelokupnog turizma udaljenog od obale, potrebno je više sluha države za kontinent, snažnije animiranje investitora i učinkovitije sinergijsko djelovanje resornih institucija, poglavito resornog ministarstva, nacionalne i županijske turističke zajednice, kaže Bregovac, naglašavajući kako turistički trendovi pokazuju da se sve više putuje svjesnije i odgovornije.

Cjelogodišnja ponuda

– Termin koji se sve više usvaja je »calmcation«, tzv. odmor za smirenje za istinski mentalni oporavak i regeneraciju s naglaskom na boravak u netaknutoj prirodi, izbjegavanje sezonskih ljetnih gužvi, a sve su traženije destinacije s umjerenom klimom koje su usmjerene na održivost. Ti trendovi jasno pokazuju prednosti našeg planinskog kraja koji je udaljen na 20-tak minuta od morskih plaža, što je izuzetna prilika za jači razvoj kontinentalnog turizma koji je nužno repozicionirati kako bi i strani posjetitelji dobili uvid što sve Hrvatska pruža. Austrija je izuzetno dobar primjer koji statistički potvrđuje da su planinski krajevi traženi i tijekom ljeta, što nam je komparativna prednost, posebno kad bismo uz morski, kvalitetnije valorizirali i kontinentalni turizam. Naime, Austrija je u 2022. godini ostvarila 56,7 posto od ukupno svih noćenja u periodu od ljetne sezone, znači od svibnja do listopada, a po preliminarnim statistikama jasan je trend rasta noćenja i u 2023. godini. I naši susjedi Slovenci ulažu u poboljšanje infrastrukture planinskih centara kako bi poboljšali cjelogodišnju ponudu, a njihovo Ministarstvo gospodarstva, turizma i sporta direktno je uložilo čak 55 milijuna eura poticaja, što je jasan pokazatelj kako sustavno prate turističke trendove i da prepoznaju vrijednost planinskog kraja i u ljetnoj sezoni, rekao je Bregovac, istaknuvši kako se nada da će ove pokazatelje prepoznati i odgovorni koji u velikoj mjeri mogu pomoći turističkom razvoju Gorskog kotara.

Prebačaji

U 2023. godini ostvareno je 15,11 posto više noćenja i 28,18 posto više dolazaka u odnosu na 2022. godinu. U prosincu prošle godine ostvareno je čak 27 posto više noćenja u odnosu na 2022. godinu. Po ostvarenom broju noćenja u 2023. godini prednjače domaći posjetitelji, a stranih je bilo najviše iz Njemačke, Italije i Koreje, nešto manje iz Nizozemske, Francuske i Belgije. Nešto više od 63 posto noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, apartmanima, kućama za odmor i sobama. Nadalje, statistički je premašena i 2019. godina, vrijeme prije korone, i to s 15,66 posto više ostvarenih noćenja i 8,23 posto više dolazaka.

Znakoviti vlak

Središnji događaj kojim će biti obilježeno stoljeće i pol turizma u Fužinama dogodit će se sredinom lipnja ove godine, kad će u okviru obiježavanja Dana Općine Fužine biti priređen svečani dolazak posebnog turističkog vlaka iz Rijeke u Fužine. Time će se, napominje načelnik Bregovac, simbolički oživiti trenutak iz lipnja 1874. godine, kad je baš jedan takav vlak iz Rijeke doveo stotinjak posjetitelja, što se smatra prvim organiziranim turističkim dolaskom gostiju na područje Fužina.

 

Objava Fužine punih 150 godina žive s turizmom i turistima. Novi trend koji nude zove se “calmcation” pojavila se prvi puta na Novi list.


295. Matičin četvrtak – “ŠKRIJNA TUROPOLSKA” br. 6

Pobjede kadeta, pretkadeta i dječaka U13 i U12