Prijava

Vaša prijava

Talijanski stručnjak odradio je šest utakmica na klupi Puljana: “Idemo dobrim putem…”

[]

PULA  Nogometaši Istre 1961 zaključili su treću četvrtinu prvenstva domaćim remijem s Goricom. Ostao je tako Paolo Tramezzani bez stopostotnog učinka na Drosini, a usto je, u šestoj utakmici koju je odradio na zeleno-žutoj klupi, talijanski trener dočekao prvu u kojoj se mreže nisu tresle.

– Od prve do posljednje minute napravili smo sve što je bilo u našoj moći kako bismo stigli do pobjede koju smo mi sami, ali i naši navijači, očekivali. Držali smo utakmicu u našim rukama, puno kreirali te tražili udarce i golove. Nismo uspjeli stići do njih, a kada probaš učiniti sve kako bi pobijedio i ne ostvariš željeni cilj, onda je bitno takvu utakmicu ne izgubiti – kaže Paolo Tramezzani, trener Istre 1961. – Visoko smo se podigli kao što to i inače radimo te osvojili puno lopti na protivničkoj polovici terena. Pokazali smo želju i samopouzdanje, vjerovali do samog kraja da možemo stići do tri boda i momčad je imala pristup kakav želim vidjeti od nje.

Ispostavilo se kako pristup ovom prilikom nije bio dovoljan, jer su Turopoljci od samog početka zatvorili središnje linije za prolaz i nisu ostavili domaćim nogometašima previše prostora za igru.

Stav i samopouzdanje

– Pokušavali smo igrati naš okomiti nogomet, nastojali smo ih na sve moguće načine otvoriti i naši su stoperi praktički stajali na centru igrališta. Ovo je bila utakmica koja zahtijeva strpljenje i mi smo ga imali, premda ne možemo pobjeći od toga da je u određenim trenucima bilo problema. Znali bismo izgubiti kontrolu, loše odigrati, ostati bez ideje ili nepotrebno forsirati. Sve su to situacije na kojima još moramo raditi, ali ono što mene kao trenera zadovoljava je da smo do samog kraja probavali pronaći put do gostujućeg gola – istaknuo je Tramezzani. – Bila je ovo utakmica u kojoj smo najviše dominirali što se tiče posjeda, što potvrđuje i puno veći broj kornera i slobodnih udaraca izborenih na gostujućoj polovici terena. No, to vam je nogomet, nekad lijep, a nekad ružan i u ovakvim utakmicama dovoljna je jedna epizoda, s jedne ili druge strane, da se sve promijeni. Ovom prilikom ta je epizoda izostala i žao mi je zbog mojih igrača što nismo upisali pobjedu, jer znam koliko su je oni željeli, ali nisam razočaran konačnim rezultatom. Puno sam više bio razočaran u Varaždinu, naročito nakon prvog poluvremena.

Po okončanju ogleda s Turopoljcima, Tramezzani je svojim pulenima dao dva slobodna dana, a dva dana kasnije u Balama će prva momčad odigrati prijateljski susret protiv juniora.

– Ovih šest tjedana koliko sam ovdje bili su naporni za igrače, kako na fizičkom, tako i na mentalnom planu jer ipak sam im ja treći trener u sedam mjeseci i zaslužili su ovaj kratki odmor. Ispunili su sve moje zahtjeve i ako se osvrnem na ovih šest utakmica, mogu reći kako sam jako zadovoljan. Nadigravali smo se sa svakim protivnikom i upisali pet pozitivnih rezultata, a ono što me posebno zadovoljava je duh koji smo pokazali – naglasio je Tramezzani. – Kao i iz svih prethodnih, gledat ću iz utakmice s Goricom izvući neke pozitivne stvari. Igrači su pokazali karakter i stav te smo bili vrlo dobri u pas igri, a protiv ovakvog protivnika to nije bilo lako. Na tom smo planu pokazali napredak i sada trebamo samo nastaviti dalje našim putem. Za mene je to dobar put. Radimo dobre stvari te smo izgradili stav i samopouzdanje koji će nam pomoći da rastemo u utakmicama što su pred nama. Nova nam slijedi za deset dana, imamo dovoljno vremena da se za nju dobro pripremimo i nastavimo s poslom kojeg smo započeli.

Bez paralela

Njegovi prethodnici na klupi pulskog prvoligaša su u 21 odigranom kolu osvojili 18 bodova, dok je Tramezzani u šest kola otkad je preuzeo zeleno-žuto kormilo konto »podebljao« s devet bodova.

– Ne volim gledati ono što je bilo prije mene i potom povlačiti neke paralele. Gledam li samo moj rad, mogu reći kako sam zadovoljan s devet osvojenih bodova, kao i s činjenicom da smo u šest odigranih utakmica upisali samo jedan poraz, jer te brojke potvrđuje da radimo dobar posao – nije dvojio Tramezzani. – Raduje me činjenica da u svakoj narednoj utakmici vidim napredak u nekom segmentu u odnosu na prethodnu, uvijek smo prisutni na terenu i želimo igrati svoju igru. Naravno da mi je uvijek žao kad ne stignemo do pobjede, jer vidim koliko se igrači na svakom treningu žrtvuju kako bismo na utakmici upisali tri boda. Ovom prilikom nismo uspjeli, ali to nije narušilo entuzijazam i lijepu atmosferu koja vlada u našoj svlačionici, a to su stvari koje će nam pomoći da se nastavimo poboljšavati i rasti do kraja sezone.

Pristup i podrška

U nekim prijašnjim vremenima, predstava poput ove pružene protiv Gorice u ranoj bi fazi utakmice izazvala salve zvižduka s tribina. Ovom prilikom oni su izostali i navijači su, predvođeni Demonima koji se nisu »gasili« tijekom svih 90 minuta, podržavali svoje ljubimce.

– Ja sam pasionirani navijač od malih nogu, jer me tata još kao klinca vodio na stadion s djedom i dobro znam koliko je važno da se stvori kemija između igrača i grada, odnosno navijača. Momčad je ta koja svojim igrama privlači na stadion gledatelje, a oni potom tamo stvore atmosferu koja može postati dodatno oružje – svjestan je Tramezzani. – Kao igrač uvijek sam igrao cijelim srcem te u svakoj minuti provedenoj na terenu od sebe davao strast i želju, a kad sam postao trener to tražim od svojih igrača, jer smatram kako je to jedini način da natjeraš navijače da se »zaljube«. Gledam igrače svaki dan, vidim da dolaze na trening ranije te ostaju na terenu i kad on završi, a takve stvari navijači primjećuju. Njima ne može promaknuti da uvijek dajemo maksimum te nas stoga podržavaju čak i kad rezultati nisu uvijek onakvi kakvi bismo svi željeli da budu.

 

Objava Talijanski stručnjak odradio je šest utakmica na klupi Puljana: “Idemo dobrim putem…” pojavila se prvi puta na Novi list.