Prijava

Vaša prijava

Dnevnik Nove TV objavio rezultate za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu: Pogledajte što kaže anketa tri dana uoči glasovanja

[]

 

  

Dnevnik Nove TV večeras je objavio zadnji dio predizbornog istraživanja, i to za prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu. Rezultate je prezentirao Hrvoje Krešić.

6. izborna jedinica

Šesta izborna jedinica doživjela je značajne promjene u odnosu na svoj prijašnji izgled: danas obuhvaća zapadni dio grada Zagreba te zapad i jugozapad Zagrebačke županije. U njoj se vodi mrtva trka, prednost zasad ima HDZ. 

Točnije, HDZ s partnerima uživa 22,8 posto podrške ispitanika, no vrlo mu je blizu SDP, a daleko nije ni Možemo!: Rijeke pravde podržava 21 i pol posto ispitanih, što je za oko jedan postotni poen manje nego HDZ. Možemo pak ima 18,9 posto podrške, što je pak oko jedan i pol postotni poen manje od SDP-a i partnera. Četvrta je koalicija Mosta, Suverenista i ostalih partnera – imaju 7 i pol posto; peta je koalicija Fokusa i Republike s podrškom od 6,8 posto, a prag prelazi i Domovinski pokret s partnerima zahvaljujući podršci od 6,4 posto. Sve ostale liste ne prelaze pojedinačno 2,5 posto, nema dakle nikoga niti blizu prelasku izbornog praga, a još uvijek je visok broj neodlučnih – gotovo 12 posto. S obzirom na ovako izjednačenu utakmicu i ovako visok broj neodlučnih, realno je očekivati preokrete između vodeće tri stranke – što naravno ne znači da se oni moraju i dogoditi.

U ovoj izbornoj jedinici i HDZ-ova i SDP-ova koalicija osvajaju po četiri mandata, Možemo! tri. Po mandat osvajaju još i Most, Fokus i Republika te Domovinski pokret. Ovdje su pritom postotci zasad takvi da svi čvrsto stoje na svojim pozicijama, odnosno da nema graničnih mandata.

6. izborna jedinica

6. izborna jedinica

 

2. izborna jedinica

Osim istoka Zagreba i Zagrebačke županije, u njoj je i dalje gotovo cijela Bjelovarsko-bilogorska županija, ali i samo dio Koprivničko-križevačke – grad Koprivnica je sad, sjećamo se, u četvrtoj izbornoj jedinici. I ova se izborna jedinica “plavi” i nema izjednačenosti kao u prošloj:

HDZ s partnerima uživa više od 30 posto podrške, Rijeke pravde su za nijansu slabije od 20 posto podrške. Na trećem je mjestu koalicija oko Domovinskog pokreta, podržava ih 12 i pol posto ispitanih, četvrti je Most s partnerima i 10,7 posto podrške. Prag prelazi još i Možemo! za koje bi na izborima glasovalo 8,4 posto ispitanih. Ispod praga ostaje koalicija Umirovljenici zajedno, s podrškom od 3 posto možda još imaju kakvu takvu šansu. Sve ostale liste su pojedinačno na manje od 2 i pol posto, a neodlučnih je i ovdje podosta, više od 10 posto.

Pretočeno u mandate, i ovdje HDZ i partneri kao najsnažnija lista uzimaju najviše, tj. šest mandata, SDP-ova koalicija tri. Po dva mandata idu Domovinskom pokretu i Mostu te konačno jedan uzima Možemo!. Za razliku od prošle izborne jedinice, ovdje ipak imamo jedan granični mandat: može ga uzeti SDP, i to na štetu HDZ-a ili Mosta.

2. izborna jedinica

1. izborna jedinica

Ova izborna jedinica je također doživjela izrazito velike promjene nakon posljednjeg prekrajanja: u njoj više nije ljevici sklona Trešnjevka – sada je u šestoj izbornoj jedinici – nego u prvu sada ulazi južni dio Zagrebačke Županije, uključujući i HDZ-u sklonu Veliku Goricu, što se i vidi: HDZ s partnerima uživa 26,2 posto podrške ispitanih, rijeke pravde 21,2 posto, možemo 18,6 posto. Koalicija oko Domovinskog pokreta ima 6,4 posto podrške, ona oko Mosta 5,4 posto podrške. Ispod praga, ali s ipak nekim izgledima da ga prijeđu je još i koalicija Fokusa i Republike – podržava ih 3,6 posto ispitanih – a svi ostali su pojedinačno na manje od 2 i pol posto. I ovdje također visok postotak neodlučnih, gotovo 11 posto.

Kada su mandati u pitanju, HDZ će ih uzeti najviše, i to pet, jedan manje osvaja SDP. Možemo! je na tri mandata, a Domovinski pokret i Most, odnosno njihove koalicije, uzimaju po jedan.

1. izborna jedinica

Zbrojeni mandati svih 10 izbornih jedinica

HDZ s partnerima ima uvjerljivo najviše mandata – 60. Druga je koalicija Rijeke pravde, osvaja 41 mandat. Treći je Domovinski pokret i njihova koalicija, oni imaju 15 mandata. Možemo! prolazi bolje nego dosad, prema istraživanju bi trebali imati 11 mandata, Most 9. U Sabor još ulazi IDS s dva mandata te Nezavisna platforma Sjever – iza koje stoji Matija Posavec – i koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom. Krešić naglašava kako su u gotovo svim izbornim jedinicama po jedan, dva, a negdje i tri granična mandata te još uvijek jako visok postotak neodlučnih – u većini izbornih jedinica veći od deset posto. 

 

Nova TV je istraživanje naručila od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 13. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto.

 

Objava Dnevnik Nove TV objavio rezultate za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu: Pogledajte što kaže anketa tri dana uoči glasovanja pojavila se prvi puta na Novi list.


Velgor s dvije pobjede i dalje na 100%