Prijava

Vaša prijava

Nova dokumentarna serija: kokoš hrvatica, dalmatinski pas i ostale životinje koje su naša baština

[]

U nedjelju u 16.45 na Prvom programu HRT-a počinje prikazivanje 12-dijelne dokumentarne serije “Povratak životinjama”. U bujnim i raznolikim krajolicima Hrvatske krije se blago – izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja koje su naša baština. Njihova važnost odjekuje na gospodarskoj, društvenoj, prirodnoj i kulturnoj razini. Ipak, stoljećima svjedočimo nemilosrdnoj eroziji nekih od tih izvornih pasmina.

Ova dokumentarna serija ukazat će nam na neprocjenjive pasmine, ali i upoznati nas s pojedincima predanima njihovu očuvanju. Edukativna i inspirativna serija u svojem ozbiljnom i znanstvenom pristupu prikazuje pasmine životinja koje nikada na ovom području nisu bile snimljene s ovoliko preciznosti i dubine. U 12 epizoda otkriva nam ugrožene pasmine životinja u Hrvatskoj, naglašava njihovu važnost u jugoistočnoj Europi i poziva na hitnost njihove zaštite.

U svakoj epizodi predstavljena je jedna pasmina: kokoš hrvatica, lička buša, međimurski konj, posavski gonič, istarska koza, krčka ovca, turopoljska svinja, dalmatinski pas, siva pčela, zagorski puran, primorsko-dinarski magarac i konj lipicanac.

Prva epizoda podnaslovljena je “Kokoš hrvatica”. Nekada cijenjena duž rijeke Drave, kokoš hrvatica, poznata i kao “dudica”, doživljava svoj povratak u suvremenoj Hrvatskoj. Iako je njezin uzgoj počeo u ranom 20. stoljeću, ratovi i širenje hibridnih pasmina zamalo su je potisnuli. Međutim, uzgajivači iz ruralnih krajeva sada predvode pokret za njezinu revitalizaciju. U ovoj epizodi pratimo njihovu strast i posvećenost očuvanju ove autohtone pasmine, istražujući njezinu adaptabilnost, produktivnost i mjesto u suvremenom hrvatskom društvu.

Scenarij i režija Filip Filković; montaža: Dora Slakoper, Marko Šuvak Martinović, Marko Klajić, Ivan Bujević; produkcija: More-Magnets za HRT; direktor fotografije: Toni Renaud; producenti: Filip Filković i Renata Lucić; urednica: Ljiljana Bunjevac Filipović.

Objava Nova dokumentarna serija: kokoš hrvatica, dalmatinski pas i ostale životinje koje su naša baština pojavila se prvi puta na Novi list.