Prijava

Vaša prijava

Novi borbeni avioni sletjeli na Pleso: “Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”

[]

U Hrvatskoj je danas na redu svečani doček prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku, a na kojem će, uz ostale, prisustvovati i Andrej Plenković i Zoran Milanović.

NOVO!13:07 – Pogledajte video slijetanja Rafalea u Hrvatsku.

NOVO! 12:47 – Rafalei su sletjeli na Pleso. Svečani doček prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, održava se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

NOVO! 12:04 Rafalei su ušli u hrvatski zračni prostor. Borbeni zrakoplovi Rafale poletjeli su prema Zagrebu iz francuskog Bordeauxa.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: „

Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!“.

Naime, dolaskom hrvatskih pilota VBA Rafale, započelo je novo poglavlje obrambene sposobnosti Republike Hrvatske.

Dolazak novih borbenih aviona značajan je iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga u zaštiti zračnog prostora te ključni faktor očuvanja sigurnosti Hrvatske u budućnosti, kao i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske.

Ovaj povijesni trenutak preleta iz Francuske u Hrvatsku također simbolizira i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti.

NOVO! 12:03 Brigadir Damir Barišić je u razgovoru s našom Jelenom Bokun rekao da Hrvatska ovo čeka tri desetljeća.

“Sve je prošlo kako je planirano, infrastruktura je spremna, svi djelatnici su prošli obuku i sa zadovoljstvom čekamo dolazak Rafalea”, rekao je, kako javlja televizija N1.

Napomenuo je da će ovisno o vremenu će ovisiti način njihovog dolaska.

“Na obuku u Francusku je otišlo 90 djelatnika i većina njih je prošla cijelu obuku, a jedan dio njih je obučen da nastavi obuku i u Hrvatsku”, izjavio je.

Ponovio je da je ovo jedan od najboljih aviona današnjice. “Najavio bih da će 11. svibnja biti organiziran aeromiting RVG na civilnom dijelu Zagrebačkog aerodroma kada ć e svi imati priliku vidjeti Rafale”, istaknuo je.

NOVO! 10:58 O dolasku prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea, nove eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govorio je za HTV brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane.

“Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se”, najavio je Tretinjak.

Objava Novi borbeni avioni sletjeli na Pleso: “Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!” pojavila se prvi puta na Novi list.