Prijava

Vaša prijava

Ovo je formula za pobjednički put Rijeke do druge titule prvaka: Bodovi iz Ulice pjesnika imaju dvostruku vrijednost

[]

RIJEKA – Završnica sezone manje-više očekivano je spala na dva imena. Rijeka ili Dinamo? U borbi za naslov prvaka i u borbi za Rabuzinovo sunce. Klasik je to HNL-a zadnjeg desetljeća u kojem su Modri bili daleko uspješniji u skupljanju naslova, a Bijeli trofeja Kupa. Rijeka je u eri Mišković osvojila jedinu povijesnu titulu, Dinamo okruglo njih deset od 24, Zagrepčani i Riječani podigli u to vrijeme četiri Rabuzinova sunca, ali ona Bijelih nekako su dojmljivija i jače grijala jer su triput podigli slavljenički pehar nakon što su matirali baš najtrofejniji hrvatski klub.

Rijeka je do dvostruke krune, jedinog naslova, došla 2017. godine, a od Miškovićeva dolaska bila je pet puta viceprvak. I imala jako zapažene izvedbe u Europi. U predvečerje novog, dvostrukog obračuna, otvoreno je pitanje mogu li Bijeli preokrenuti te trendove opet u svoju korist, čak i osvojiti dvostruku krunu. Nema sumnje, aktualni trenutak u mnogočemu je na strani Rijeke i njeni navijači imaju se pravo nadati i takvom scenariju od prije sedam godina, iako bi mnogi od njih već sada »potpisali« da naslov ostane na Kvarneru po cijenu odlaska Kupa u metropolu.

Mišljenja su podijeljena i po pitanju »prijelomnog trenutka« u borbi za prvaka. Većina ga ipak vidi 5. svibnja na Rujevici. »Pa tko koga…«, kako voli reći Željko Sopić. No, prije toga obje momčadi čekaju dva zahtjevna gostovanja, od kojih je ono riječko u Kranjčevićevoj još naglašenije. Lokomotiva je ipak opasniji suparnik od Varaždina koji nije bezazlen, a i na kolosijeku je kojem zajedno s Osijekom juri Europu. Lokosi su ove sezone bili više kobni za Dinamo i Hajduk, Rijeka je u tri međusobne utakmice dvaput pobjeđivala na Rujevici (2:1, 4:0) i remizirala u gostima (1:1), dok je i polufinale Kupa riješila u svoju korist golom Smolčića. Istina teško, ali na tragu Sopićeve filozofije da s momčadi Silvija Čabraje po svaku cijenu treba izbjeći nadigravanje i jurnjavu. Recept uspjeha je, kako voli reći trener Bijelih, prije svega u tome da se ne dozvoliti Lokomotivi da igra svoju igru. U trenutku kad su obje momčadi na svojevrsnom bodovnom »puškometu« ne treba posebno niti isticati koliko bi značila pobjeda Riječanima protiv sastava koji je treći u ligi po pitanju forme u posljednjih 15 kola. Bijeli bi u tada u najgorem slučaju dočekali Dinamo s dva boda prednosti i pobjeda u toj utakmici ne bi im nasušno trebala.

RIJEKA

PLUSEVI

DVA ZLATNA BODA

U aktualnom trenutku dva riječka boda prednosti pet kola prije kraja nisu velika, ali mogla bi se pokazati i kao vrijednost »zlatne pričuve«. Sopićeva momčad nanizala je sjajnu seriju od 13 pobjeda, uz jedan poraz (Dinamo), bez remija ovog proljeća i zasluženo preuzela ulogu lidera koju ne pušta. U trenucima kad se čeka krivi korak konkurencije svaki bod ima bitno značenje. I svakako riječkim igračima donose određenu dozu mirnoće i samopouzdanja.

DERBI NA RUJEVICI

Rijekina bitna prednost mogla bi biti činjenica što se veliki derbi igra na Rujevici gdje će momčad imati veliki motiv, a i navijački poguranac. Rujevica je zadnjih šest kola rasprodana, ali nije do kraja popunjena, a navijači su u dobrom dijelu utakmica bili zamašnjak koji je odveo momčad do pobjede i kad se nije igrao najbolje, primjerice protiv Varaždina i Gorice. Igrači i treneri često, očekivano ističu, da im je puno lakše i ljepše igrati pred svojim navijačima.

Pragmatičnost

KVALITETA I SOPIĆ

Sadašnja momčad Rijeke ima kvalitetu i širinu kojom se može suprotstaviti, pa i nadigrati Dinamo. Uostalom, sudar s Lilleom (1:1) bio je na neki način izvorište riječke vjere, inspiracije i mogućnosti da se mogu nositi i puno vrjednijim momčadima. S druge strane, u duši Dinamovac, Željko Sopić, ima jako dobar motiv da se dokaže protiv kluba koji je svojevremeno i trenirao. Sopić je ovog proljeća dosta toga promijenio u načinu igre, a u posljednjim utakmicama vuče dobitne poteze.

MINUSI

SINDROM MODRIH

Sindrom Modrih možda je i najveća »unutarnja i pritajena« potencijalna opasnost za Bijele u međusobnom ogledu velikog uloga. Dinamo je u prvoj utakmici na Rujevici vodio, a završilo je 2:2, u onoj premijernoj u Maksimiru potpuno nadigrao Bijele, koji su ipak nešto bolji dojam ostavili ovog proljeća, opet u minimalnom porazu u nadoknadi. Koliko god dobro djeluje, riječka momčad je izuzetno mlada i priprema i pristup odigrat će jako važnu ulogu.

OSCILACIJE U IGRI

Rijeka je ove godine svoju igru svela na pragmatičnost, što niti ne treba čuditi kad su u svakom ogledu juriša na naslov bodovi puno važniji od dojma. Igra je izgubila dijelom lepršavost i onu prepoznatljivu napadačku notu kao jesenas, ali i protivnici sada više »grizu« i žele »riječki skalp«. Ono pak jako bitno saznanje za struku je da momčad pobjeđuje i kad ne igra dobro ili najbolje. Oscilacije u igri mali su minus koji Rijeka u pravilu pretvara u veliki plus.

Mentalitet

KARTONSKA ŽUTICA

Uoči gostovanja kod Lokomtive vrlo će važno biti voditi pozornost o »kartonskoj žutici«, desetorici igrača naime prijeti zabrana nastupa protiv Dinama ukoliko dobiju javnu opomenu. Od prvotimaca pod prijetnjom suspenzije su Pjaca, Labrović, Goda i Galešić, ali i Hodža i Ivanović. Tek malo bolja situacija je kod Dinama čijih šest igrača ima dva žuta kartona.

DINAMO

PLUSEVI

KVALITETA I JAKIROVIĆ

Neovisno o svim odlascima uoči sezone i turbulencijama koje su potresale Maksimir, momčad Dinama i dalje ima najkvalitetniju garnituru igrača u HNL-u. Modri nisu toliko uvjerljivi kao u prijašnjim sezonama, i to je kroz ligaško nadmetanje stvaralo određenu sliku u njihovu ranjivost, no momčad Sergeja Jakirovića u zadnjih je deset utakmica osvojila i jedan bod više od Rijeke (28/27). Jakirović, koji je bio arhitekt aktualne Rijeke, dobro poznaje svoju bivšu momčad.

ISKUSTVO I NAVIKE

Dinamo nije na razini prijašnjih sezona, ali klub je koji tradicionalno ima slavljenički mentalitet i navike pobjeđivanja. To je na neki način prepoznatljivi zaštitni znak zagrebačkog sastava koji je godinama teško dodirljiv u domaćem ligaškom natjecanju. Modri imaju važno iskustvo i navike, od 2006. godine tek su jednom prepustili naslov, i to Rijeci i imali rijetko viđeni kontinuitet. Ademi, Mišić, Ristovski… i društvo sada žele dokazati da u njima ima »baruta« za još jednu »kantu«…

NOVI SUSTAV

Sergej Jakirović dobio je posljednjih sedam utakmica u nizu, a u onim posljednjim počeo je forsirati sustav s dva napadača. S kapetanom Petkovićem i sve boljim Kulenovićem koji rješava utakmice i pravi je hit zagrebačkog sastava. Pritom važnu ulogu igra i Baturina na mjestu razigravača kao najvrjedniji eksponat HNL-a. Dinamo je s takvim načinom igre dobio neku novu energiju i okomitost u igri, Kulenović je praktički od »otpisanog« igrača postao »joker« zagrebačkog sastava.

MINUSI

VEĆI PRITISAK

Neovisno o iskustvu, u ovom trenutku veći je pritisak na Dinamu, prije svega zbog bodovnog zaostatka i imperativa osvajanja trofeja bez kojih su sezone Modrih potpuno promašene. Juriš na dvostruku krunu bitan je i zbog ispravljanja nekih »grijeha« iz bliže prošlosti, prije svega zbog ispadanja iz Europe u kojoj su se gajile puno veće ambicije. Pritisak je sada realnost i u riječkim redovima, ali još uvijek je puno veći u onim aktualnog prvaka.

NEDOVOLJNA UIGRANOST

Koliko god je Dinamo ušao u pozitivnu seriju rezultata, uigranost i automatizmi još su daleko od željene razine. Priznaje to i sam Jakirović koji je igru morao stvarati u hodu, za razliku od Rujevice gdje je dobio pet važnih tjedana zimske stanke za stvaranje stabilnosti i prepoznatljivosti, kao i standarnosti momčadi. Novi sustav donio je i igru s tri braniča i u tom segmentu protivnici često vide svoju šansu za iznenađenje.

TEŠKO DO BODOVA

Dinamo se puno puta ovog prvenstva spašavao duboko u nadoknadama u ogledima sa sastavima protiv kojih je bio apsolutni favorit, a ništa bolje nije bilo niti u nekim posljednjim utakmicama. Teško je dobio Lokomotivu (0:1) i Istru 1961 (0:1), Varaždin (1:0), remizirao s Osijekom (1:1)… Bio je to na neki način nekad Juventusov stil dolaska do željenog, ali u kojem se modra klupa do posljednjeg sučevog zvižduka pribojavala za konačan ishod.

Patrik Kolarić sudi Rijeci, Dario Bel drugi put
zaredom Dinamu

Patrik Kolarić iz Čakovca delegiran je za glavnog suca nedjeljnog ogleda Lokomotive i Rijeke što u Kranjčevićevoj počinje u 19.30. Pomoćnici će mu biti Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Alen Jakšić (Split), dok će u VAR sobi odluke donositi Mario Zebec (Cestica).

Dan ranije utakmicu Varaždin – Dinamo sudit će Dario Bel iz Osijeka koji je, zanimljivo sudio i utakmicu Lokosa i Modrih u zadnjem kolu. Glavni i odgovorni u VAR sobi u toj utakmici bit će Riječanin Ivan Bebek. Bel je sudio i debi u Maksimiru u 24. kolu kada je Dinamo slavio iz jedanaesterca u nadoknadi, a nakon čega su svjetlo dana ugledale njegove neprimjerene izjave u komunikaciji s ostalim sucima.

Objava Ovo je formula za pobjednički put Rijeke do druge titule prvaka: Bodovi iz Ulice pjesnika imaju dvostruku vrijednost pojavila se prvi puta na Novi list.