Prijava

Vaša prijava

Bili smo na Festivalu jagoda u Selcu. Evo zašto su hrvatske jagode toliko na cijeni

[]

SELCE – Jagoda, strawberry, fragola, erdbeere, fraise, ichigo… Na kojem god jeziku napisali njezin naziv, već i sama pomisao na crvenu slatkicu potiče pojačano lučenje žlijezda slinovnica u našim ustima. Jagodaaa – mljac! A da to nisu tek naše puste tlapnje, dokazali su i pokazali i drugi ljubitelji jagoda koji su subotnje jutro odlučili provesti na glavnom selačkom trgu uz samo more, sve u sklopu još jednog – 14. Festivala jagoda u Selcu.

Dvodnevna manifestacija, osmišljena kako bi okupila različite generacije Selčana, Selačkinja i njihovih posjetitelja, a koji dijele strast prema slatkom i bogatom izvoru C vitamina, sasvim je sigurno zadovoljila i najzahtjevnija nepca, okusne pupoljke, ali i glazbene kriterije.

Ima i visećih

Festival jagoda započeo je prodajnom izložbom jagoda, slastica, proizvoda od jagoda i suvenira te dječjim programom. U duhu Eurosonga, učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ Zvonka Cara, točnije Područne škola Selce, rasplesali su prisutne dobro poznatom »Rim Tim Tagi Dim« melodijom. Zasluge za dobro uvježban nastup treba pripisati njihovoj učiteljici Kristini Majnarić. Za prvu festivalsku večer najavljen je i nastup pjevačice umjetničkog imena Zsa Zsa. Otvaranje festivala uljepšale su i Mažoretkinje Selce, zbor KUD-a Neven, VIS Bonaca te glazbeni sastav Skala. Nošeni plesnom energijom dolepršali smo do štanda OPG-a Jagodar HB. Primijetismo da tata Gordan iz Petrovine Turopoljske, ili Jagodica Gogica, kako ga zove njegova kći Korina, ima najveće jagode od svih izloženih.

– I onda kažu da veličina nije bitna, u šali će Jagodica Gogica, a mi ga pitamo zašto su tako velike, pretpostavivši da je razlog sigurno taj što su genetski modificirane.

– Ne, ovo nisu jagode koje rastu na podu već je riječ o visećim jagodama. To vam je tzv. hidroponska proizvodnja jagoda. Kod nje su prvi plodovi izrazito krupni, a mi ih zovemo paprike, odgovara tata Gordan, dok Korina potvrdno kima glavom.

A je li istina da su jagode zapravo povrće?

– Naravno, to malo tko zna, ali je tako, uzvraća Jagodica Gogica, začudivši se odakle nama takav podatak.

Eh, ne zna tata Gordan da smo mi već godinama redovni posjetitelji selačkog festivala jagoda. Kako kaže naš sugovornik, OPG-a Jagodar bavi se proizvodnjom jagoda, malina, lubenica, jabuka i buča. Ne bave se preradom, već isključivo prodajom plodova. Gogica kaže kako se definitivno najbolje prodaju jagode.

– To je dobar posao. Strahovito je naporan i intenzivan, velika su ulaganja, ali je zanimljiv i unosan, za razliku od proizvodnje ostalih povrtlarskih kultura, primjerice jabuka. Ipak, vanjska konkurencija je ubitačna. Poljska proizvodi 60 tisuća hektara jagoda, a cijela Hrvatska tek 2.000 hektara.

Naši proizvođači su kvalitetniji, ali kad je riječ o količini, ne možemo im konkurirati, pojašnjava Gordan, samim time odgovorivši i zašto su hrvatske jagode skuplje od poljskih.

Mjerica jagoda izloženih u Selcu stoji 3,50 eura, a osim Gordanovog OPG-a, bili su tu i OPG Vulje iz Jastrebarskog, OPG Varga iz Pisarovine i OPG Bulf iz Obedišća. Riječ je o proizvođačima iz Zagrebačke županije, koji su ujedinjeni u Udrugu proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten. Udruga je suorganizator Festivala jagoda u Selcu, a glavni organizator TZG Crikvenice.

Na sve načine

A osim svježih jagoda, bilo je tu i likera od jagoda, džemova, sirupa… Romana i Jasmin iz Rijeke smiješili su se iza štanda Choco fruit, a nudili su jagode prelivene bijelom i/ili mliječnom čokoladom, uz dodatke mljevenog keksa ili lješnjaka, jagode na štapicu s drugim voćem… Krcato ljudi bilo je i oko štanda na kojem su učenik drugog razreda Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice Krešimir Vuljak i njegova mentorica Dijana Pavlić besplatno dijelili hladni frape od jagoda.

Krešo se obrazuje za konobara i zato mu nije teško subotu provesti radno, pržeći se na suncu strpljivo i nježno. Hmm. Ismeta, Jadranka i Elena iz hotelske kuće Jadran nudile su cheesecake od jagode, kocku od jagode, ali i tortu od jagode i čokolade. Sve u svemu, jagoda koliko hoćeš, a svi oni kojima već od pomisli na njih rastu zazubice, selački festival mogu posjetiti još ovu nedjelju.

Objava Bili smo na Festivalu jagoda u Selcu. Evo zašto su hrvatske jagode toliko na cijeni pojavila se prvi puta na Novi list.