Prijava

Vaša prijava

Bivši sjajni bočni igrač Bijelih o finalu Kupa: “Neka opet bude po onoj – Važ je naš”

[]

RIJEKA Posrtaj na Opus Areni nakon dviju kardinalnih pogrešaka stajao je nogometaše Rijeke četvrtog ligaškog poraza u nizu, ali nije previše naborao čelo trenera Željka Sopića. Derbi je odigrala šarena postava koja vjerojatno više nikad neće igrati u tom sastavu, Riječani su u nastavku bili vrlo blizu izjednačenja, ali Bandin dar Matkoviću je došao kao naručen za potvrdu Osijekove pobjede.

Na Rujevici su očekivali da će pozitivan rezultat biti dobar impuls za uzvrat finala Kupa, ali to se nije dogodilo, jednako kao i u Varaždinu kad je Sopić želio na dobrom valu pripremiti momčad za Maksimir. Bilo kako bilo, vremena uopće nema, Rijeka sutra igra utakmicu sezone za trofej, kreće odlučujući boj za sedmo Rabuzinovo sunce.

Zoran Kvržić, jedan od igrača koji dobro prati HNL zbivanja i koji je s Rijekom podigao dva Rabuzinova sunca, zasigurno ponajbolji sugovornik za najavu sutrašnjeg šlagera na ispunjenoj Rujevici. Kvržić je za Rijeku odigrao 172 utakmice, zabio 22 gola i 34 puta asistirao. S Bijelima je osvojio dva Kupa i jedan Superkup.

Kvržić trenutno igra za banjalučki Borac s kojim je jučer došao do naslova pobjedom nad Igman Konjicem. Jedan naslov ima i sa Sheriff Tiraspolom.

– Matematički smo to potvrdili, a u četvrtak nas čeka i finale Kupa sa Zrinjskim. U prvoj utakmici u Mostaru izgubili smo 1:0. Dvostruka kruna? Moguće… Planovi? Imam još godinu dana ugovor pa ćemo vidjeti što i kako dalje – kaže Kvržić. – Forma? Dobar sam, igram beka. Bilo je i golova i asistencija. Rijeka? Svraćam redovno. Možda ostanem i živjeti u Rijeci nakon karijere.

Zoran redovito prati sva zbivanja u HNL-u pa tako i neizvjesnu završnicu prvenstva koja je nekako olako i brzo dobila po Riječane lošiji scenarij od željenog.

– Ne pobjeđuje uvijek bolji. Dobro se to vidjelo u toj ključnoj utakmici Rijeke i Dinama na Rujevici. Rijeka je po meni bila puno bolja, Dinamo je zabio dva gola iz dvaju poteza i to je odlučilo. Dinamo je iskoristio svoje šanse na indvidualnu kvalitetu. To je jednostavno Dinamo. Rijeku je u toj utakmici napustila i sreća – tvrdi Kvržić.

Sopić i Jakirović

Kvržić smatra da su Riječani u jako dobroj poziciji unatoč posljednjem padu forme. Na Rujevici će to biti jedna sasvim nova priča i utakmica s posebnim ulogom.

– Nakon tog poraza od Dinama igrači su možda malo i psihološki pali, što je na neki način i normalno. Nije lako kad imaš puno toga, a ostaneš bez te velike šanse za novi naslov. Baš mi je žao. Ali dečki su prvu utakmicu u Maksimiru odigrali jako dobro. I sada priželjkujem da Rijeka bude prava i podigne trofej. Ova momčad ima kapacitet za pobijediti Modre i osvojiti novo Rabuzinovo sunce. Mlada je to momčad koja igra baš za oko lijep nogomet. No, u ovoj utakmici ne igra dojam, nikoga ne zanima ljepota, već konačan ishod. Poznajem dosta igrača ove Rijeke, od Mitrovića, Gode, Grgića… Galešić, Hodža i Smolčić bili su ulazni juniori u moje vrijeme.

Dinamo se pak trgnuo u najvažnije vrijeme i u zadnjih 10 utakmica osvojio svih 30 bodova, u zadnjih 15 čak 41 bod. Turbulentna sezona Modrih na kraju je rezultirala jubilarnim 25. naslovom prvaka Hrvatske.

– Dinamo je ovu sezonu izvukao na mišiće. Na početku sezone kiksali su dosta utakmica, na kraju su dobili i Hajduk i Rijeku u ključnim utakmicama. To je Jakirovićevoj momčadi dalo vjetar u leđa za osvajanje naslova. Sopić i Jakirović? Sa Sopićem sam čak jedno vrijeme bio suigrač u Lokomotivi. To je bilo kratko vrijeme, možda mjesec dana i možda se on toga niti ne sjeća. Ali ja se sjećam da je bio kvalitetan igrač koji je jako rijetko griješio. Pokazuje se kao dobar stručnjak i sada radi dobar posao na Rujevici. Jakirovića pak poznajem iz Gorice, kada je s njom imao jako dobre i zapažene rezultate. Poslije sam ga pratio kao trenera Zrinjskog kada je radio stvari koje se i dandanas osjete.

Kvržić se rado prisjeća riječkih trofejnih dana, a optimistički gleda i prema srijedi. Smatra da ova generacija Bijelih itekako može sada pomrsiti račune Dinamu i dignuti Rabuzina.

Bijeli i dalje najbolja domaćinska momčad, Modri gostujuća

Rijeka je u očitom padu ligaške forme, toliko da je u posljednjih pet utakmica osvojila samo tri boda, a Dinamo svih 15. Tu je i ključ od minus deset bodova u korist Modrih na ljestvici kolo prije kraja.

No, gledajući domaćinski učinak Riječani su i dalje najbolja momčad, osvojili su kao i Dinamo 41 bod u 17 utakmica, ali zabili su 12 golova više na Rujevici od Zagrepčana u Maksimiru. Gostujući učinak Bijelih sveo se na 30 bodova iz 18 utakmica po čemu su treći u ligi. Dinamo je na svoj konto stavio čak 40 bodova u 18 susreta, a Hajduk 32 boda u 17 ogleda.

Uspomene

– Sretan sam što sam s Rijekom osvojio dva Kupa, prvi na Kantridi, drugi u Puli. Lijepe su to uspomene. Ova Rijeka ima kvalitetu da sezonu opet okruni trofejom. Može izvući puno dobroga nakon ove sada negativne serije. Ti igrači to mogu. To su dečki s karakterom i s velikim talentom – dodaje bivši igrač Bijelih.

Zoran je na neki način bio zaštitni znak ondašnje Rijeke, na Drosini je 2019. odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri i praktički srušio Dinamo u pobjedi od 3:1. Golove za Rijeku tada su zabili Čolak, Halilović, sadašnji igrač Dinama, i Kvržić dok je momčad vodio Igor Bišćan, a na modroj klupi sjedio Nenad Bjelica.

– Rado se sjećam te utakmice i izvukli smo je protiv jake momčadi Dinama. Sedam dana ranije igrali smo s njima neriješeno 0:0 na Rujevici i taj susret smo jako puno analizirali. Po meni trener Bišćan je jedan od najzaslužnijih za tu pobjedu s obzirom na njegove taktičke zamisli. I drugačiju formaciju, što smo ispoštavali i na kraju slavili. Sjećam se i da je Sluga obranio Olmu jedanaesterac. Bili smo dobra momčad, a po meni i sadašnja momčad Bijelih je top.

Godine 2014. Rijeka je također preotela Rabuzinovo sunce Dinamu. Momčad je završila s trofejom i na rukama desetak tisuća navijača dok su sastave vodili Matjaž Kek i Zoran Mamić. Za Bijele su tada između ostalih igrali Vargić, Brezovec, Jugović, Kramarić…

– Prvu utakmicu dobili smo 0:1 u Maksimiru golom Tomečaka, na Kantridi je bilo 2:0 za nas. Zabili smo Mitrović i ja. Također lijepe uspomene. Čovjek to pamti za cijeli život…

Kvržić je prije dolaska na Kantridu odigrao i gotovo 80 utakmica za Osijek koji je posljednji u nizu »uzeo mjeru« Bijelima.

– I s Osijekom sam igrao finale Kupa protiv Dinama, ali smo ga izgubili. Ostaje veliki žal za time. Sadašnji Osijek? Izvukli su maksimum i Europu. Bili su u jako teškoj situaciji, ali igrači sa Zoranom Zekićem su uspjeli to nadvladati. Posebno nakon što ih je Lokomotiva izbacila iz Kupa. Trebalo se vratiti i uspjeli su. Drago mi je i zbog njih, posebno zbog trenera Zekića koji me trenirao u to vrijeme – zaključuje Kvržić sa sintagmom koju nije zaboravio – »Važ je naš!«.

Objava Bivši sjajni bočni igrač Bijelih o finalu Kupa: “Neka opet bude po onoj – Važ je naš” pojavila se prvi puta na Novi list.