Prijava

Vaša prijava

Bulj upozorio na stare autobuse u Sinju pa poklonio premijeru igračku

[]

Mostov zastupnik Miro Bulj u Saboru je upozorio na stare autobuse koji u Sinju prevoze školsku djecu i svakodnevno zbog neispravnosti gore, a županija pogoduje autoprijevozniku i time, naglasio je, ugrožava sigurnost djece pa je igračku autobusa poklonio premijeru Andreju Plenkoviću.

“Imamo problem. Grad Sinj raste i gospodarski rast je velik, no što je s infrastrukturom”, pitao je u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva Mostov zastupnik Miro Bulj ministra mora, prometa i prometne infrastrukture Olega Butkovića i upozorio na problem svakodnevnog zapaljenja autobusa koji prevoze školsku djecu.

“Autobusi stariji nego Mojsijeva šlapa”, dodao je.

Ministar Butković kazao je kako je činjenica da Bulj duže vrijeme upozorava na problem neispravnih autobusa, ali je i naglasio kako nije točno da ministarstvo na čijem je čelu i MUP nisu djelovali. “Imali smo puno intervencija i u proteklih godinu dana, imali smo 12 inspekcijskih nadzora, gdje smo četiri autobusa navedene tvrtke isključili privremeno, nisu bili ispravni”, kazao je i dodao kako se nadzor provodi i dalje.

“S druge strane, Vlada je 2021. osigurala da svaka županija može uvesti javnu uslugu, osigurali smo 60 milijuna eura, do danas je šest županija potpisalo ugovore za javnu uslugu, ovih ćemo dana imati potpisivanje s još jednom. To će omogućiti prijevoznicima koji potpišu ugovor da mogu krenuti u nabavku novih autobusa”, poručio je Butković.

Bulj je potom igračku autobusa poklonio premijeru Andreju Plenkoviću, a on ju je i prihvatio i stavio na stol.

Ministar Butković je na pitanje zastupnika Fokusa Darija Zurovca istaknuo kako je trenutnu u fazi razrade studija o projektu željezničke samoborske pruge Podsused-Samobor-Bregana, nakon koje će se ići sa zahtjevom za povlačenjem sredstava iz EU fondova. “Ako to neće biti moguće, onda ćemo tražiti varijantu da se ona financira iz državnog proračuna, odnosno iz kreditnog zaduženja”, najavio je i dodao kako je u tijeku i izrada studije utjecaja na okoliš za izgradnju županijske ceste Bestovje-most na Savi- Zaprešić.

Bačić: Vlada će donijeti poseban program za obnovu nakon potresa područja Karlovačke županije

HDZ-ova Damira Mandića zanimalo je što će Vlada učiniti nakon što je nekoliko potresa početkom svibnja pogodilo šire područje Rakovice u Karlovačkoj županiji, a ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je kako su prema prvim preliminarnim izvješćima Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo utvrđena oštećenja na 110 objekata, ali da se kasnije utvrdilo kako 33 objekta ipak nisu oštećena u tim potresima.

“S obzirom da se naš Zakon iz 2023. odnose na zagrebački i petrinjski potres, sam Zakon ne može na isti način odgovoriti na ovaj potres koji se dogodio 15 kilometara južno od Slunja”, objasnio je ministar.

U ovom trenutku Hrvatski centar za potresno inženjerstvo s resornim ministarstvom privodi kraju aktivnosti kako bi se utvrdila okvirna visina štete, nakon čega će donijeti poseban program kojim će se, sukladno procedurama Zakona o obnovi, onda obnoviti i ovih 77 zgrada, dodao je Bačić. Uglavnom se radi o nekonstrukcijskoj obnovi dok je 12 zgrada javne namjene teže oštećeno, poručio je ministar.

Dnevna bolnica u Velikoj Gorici, nova dječja i sveučilišna bolnica u Blatu

Na pitanje SDP-ova Branka Kolarića zašto u Zagrebačkoj županiji, a ni u Novom Zagrebu, gdje živi 200.000 stanovnika, ne postoje opće bolnice i zašto nisu predviđene u programu Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je s gradskim vlastima Velike Gorice, s obzirom na 500.000 stanovnika južno od Save, dogovorena izgradnja dnevne bolnice.

“Radi se o jednom novom, suvremenom, ekonomičnijem, multidisciplinarnom konceptu pružanja zdravstvene zaštite. Ta nova dnevna bolnica bit će bazirana na KB Dubrava i unaprijedit će koncept izvanbolničke zdravstvene zaštite”, kazao je Beroš i podsjetio na projekt izgradnje nove nacionalne dječje i sveučilišne bolnice i na području Blata u Zagrebu.

Osigurana su sredstva od preko 50 milijuna eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava iz EU fondova, dodao je. “Gotov je idejni projekt, u završnoj je fazi izrada natječaja i dokumentacije za koju očekujem da će u srpnju ili kolovozu biti puštena u javno savjetovanje”, rekao je ministar uz dodatni podsjetnik kako je Vlada uspostavila i helikoptersku Hitnu medicinsku pomoć.

Nova Vlada kune se u povećanje kroz BDP za istraživanje i znanost, a istovremeno je preko noći iz godišnjeg indikativnog plana ‘isparilo’ 75 milijuna eura za znanstveno-istraživačke organizacije, ustvrdila je SDP-ova Sanja Radolović upitavši ministra znanosti, obrazovanja i mladih Radovana Fuchsa gdje je ‘ispario’ taj novac, koji je naglasio kako nije nigdje ‘ispario’.

“Dapače, iz programa NPOO-a su utrošeni ili još nisu u okvirima programskih ugovora. Svi znanstveni instituti su ih potpisali i dobili dio sredstava koja se odnose na istraživanje i razvoj. Sada je u tijeku pokretanje razgovora s visokoškolskim institucijama i sveučilištima za zaključivanje istih takvih programskih ugovora”, odgovorio je Fuchs.

Objava Bulj upozorio na stare autobuse u Sinju pa poklonio premijeru igračku pojavila se prvi puta na Novi list.