Prijava

Vaša prijava

ŽENSKA I MUŠKA KLAPA KASTAV Od 10. do 20. srpnja u Aucklandu

[]

Ženska i muška klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će na najprestižnijem događaju svjetske zborske glazbene scene 13th World Choir Games – 13.

Svjetskim zborskim igrama što će se od 10. do 20. srpnja održavati u gradu Aucklandu u Novom Zelandu.

Tamo će u 28 natjecateljskih kategorija nastupiti 250 zborova iz 42 zemlje sa svih kontinenata.

Zahtjevan repertoar

Što se natjecateljskog dijela tiče, svaka klapa će zasebno nastupiti 12. srpnja, u Kiri Te Kanawa Theatre – Aotea Centre, najvećoj novozelandskoj koncertnoj dvorani, u kategoriji Folklorna i izvorna glazba a cappella.

Muška klapa Kastav izvest će skladbe »Oj, Ivane, rode moj« (dalmatinska narodna u obradi Silvije Bombardellija), »Loza u škripu« (Rajimir Kraljević), »Dalmatino, povišću pritrujena« (Ljubo Stipišić Delmata), »Šijavica« (Dušan Šarac), »Linđo« (Vladimir Berdović) i »Bilo vavek veselo« (Ivan Matetić Ronjgov prema istarskoj narodnoj iz Šumbera), dok će ženska klapa Kastav izvesti skladbe »Ca je more« (Saša Matovina prema narodnoj iz Baške na otoku Krku), »Fijolice moja« (narodna iz Hrvatskog primorja u obradi Josipa Hatzea), »Rod delmatski išće glase priko grebi« (Duško Tambača), »Zaspao je mlad Ivane« (dalmatinska narodna u obradi Joška Ćalete) i »Rusulica« (Žan Jakopač, aranžman Joško Ćaleta).

Muška klapa Kastav, Foto: Press

Prijateljski nastupi

Konkurencija našim klapama bit će vrlo jaka.

U spomenutoj će kategoriji nastupiti 11 zborova iz 6 zemalja (Filipini, Hrvatska, Indonezija, Kina, Novi Zeland i Urugvaj), pri čemu Kastavke i Kastavci jedini brane boje naše domovine.

U navedenoj će kategoriji obje klape nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja, zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih godina na međunarodnim natjecanjima.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, obje će klape u Aucklandu održati nastupe na Prijateljskim koncertima u organizaciji 13. Svjetskih zborskih igara.

Tako će 11. srpnja muška klapa Kastav nastupiti u Galeriji i umjetničkom centru za vizualne umjetnosti Mairangi Arts Centre, dok će 13. srpnja ženska klapa Kastav nastupiti u botaničkom vrtu Auckland Botanic Gardens.

Tijekom priprema ovog zahtjevnog programa ostvarena je suradnja s Hrvatskim kulturnim društvom u Aucklandu pa će tako 13. srpnja u dvorani spomenutog Društva biti održan cjelovečernji koncert hrvatske folklorne vokalne glazbe.

Bit će to zajednički koncert svih predstavnika Hrvatske na 13. Svjetskim zborskim igrama, a to će uz Kastavke i Kastavce biti još i Ansambl Jane iz Velike Gorice koji će u natjecateljskom dijelu nastupiti u kategoriji Folklorna i izvorna glazba uz instrumentalnu pratnju.

SURADNJA S HRVATSKIM KULTURNIM DRUŠTVOM

Kastavke i Kastavci te Ansambl Jane iz Velike Gorice 13. srpnja održat će cjelovečernji koncert hrvatske folklorne vokalne glazbe.

Objava ŽENSKA I MUŠKA KLAPA KASTAV Od 10. do 20. srpnja u Aucklandu pojavila se prvi puta na Novi list.