Prijava

Vaša prijava

Umjetnički paviljon poziva građane na donaciju kristala: “To je simbol ženske nejednakosti”

[]

Umjetnički paviljon u Zagrebu pozvao je građane da donacijama kristalnih predmeta sudjeluju u projektu “Svečanost“ vizualne umjetnice Tanje Dabo, u okviru kojega će autorica kroz simboliku kristala ukazati na neravnopravni društveni status žena u Hrvatskoj.

Tim projektom Dabo istražuje nejednakost u zastupljenosti žena među dobitnicima državne Nagrade Vladimir Nazor.

U svim kategorijama tu je prestižnu nagradu dobilo puno više muškaraca od žena, a u onoj za životno djelo od ukupno 374 dobitnika samo su 63 žene.

“Dok su muškarci za svoj rad i doprinos društvu nagrađivani promaknućima i nagradama, poput Nagrade Vladimir Nazor, žene su za svoj cjelokupni obiteljski i društveni angažman, u ne tako davnoj prošlosti, darivane setovima kristalnog posuđa, dovoljno lijepog i blještavog da simbolički prikriju tu društvenu nepravdu”, ističe se u najavi projekta.

Kristal se poklanjao učiteljicama za 8. mart, majkama za rođendan, suprugama za godišnjicu braka, radnicama za posebno postignuće ili odlazak u mirovinu, a onaj obiteljski bio je stvar prestiža žena iz, pretežito, građanskih obitelji.

Čuvao se u posebnim vitrinama, koristio samo u iznimnim i svečanim prilikama, nasljeđivao i prenosio s baka na mame, s mama na kćeri.

Na radionicama u Etnografskom muzeju, koje će se održati u listopadu, umjetnica će u suradnji sa studentima i studenticama graviranjem imena dobitnika i dobitnica Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor simbolički ukazati na društveni i profesionalni status žena u Hrvatskoj.

Iz Umjetničkog paviljona stoga mole građane da donacijom kristalnih predmeta, čaša (može i samo jedna čaša ili više različitih) zdjelica, vaza doprinesu projektu, a donirani kristali će ostati dio “Svečanosti”.

Predmeti se skupljaju do 30. rujna, a osim u Zagrebu mogu se predati u Osijeku, Rijeci, Križevcima, Splitu, Varaždinu, Dubrovniku, Malom Lošinju, Samoboru, Velikoj Gorici. Detaljnije informacije o lokacijama se nalaze na web stranici Umjetničkog paviljona.

Objava Umjetnički paviljon poziva građane na donaciju kristala: “To je simbol ženske nejednakosti” pojavila se prvi puta na Novi list.