Prijava

Vaša prijava

Zlatna Ženska i srebrna Muška klapa Kastav na svjetskoj manifestaciji zborske glazbe

[]

Ženska klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, osvojila je zlatnu medalju u kategoriji C26 Folklore and Indigenous Music a cappella – Folklorna i izvorna glazba a cappella na najprestižnijem i najvećem događaju svjetske zborske glazbene scene 13th World Choir Games – 13. svjetske zborske igre, koje se od 10. do 20. srpnja ove godine održavaju u gradu Aucklandu (Novi Zeland). Izvanredan uspjeh ostvaren je nastupom u Kiri Te Kanawa Theatre – Aotea Centre, inače najvećoj novozelandskoj koncertnoj dvorani, i to sa sljedećim programom: Ca je more (Saša Matovina prema narodnoj iz Baške na otoku Krku), Fijolice moja (narodna iz Hrvatskog primorja u obradi Josipa Hatzea), Rod delmatski išće glase priko grebi (Duško Tambača), Zaspao je mlad Ivane (dalmatinska narodna u obradi Joška Ćalete) i Rusulica (Žan Jakopač, aranžman Joško Ćaleta).

Vrlo zapažen uspjeh, u istoj natjecateljskoj kategoriji, ostvarila je i Muška klapa Kastav osvojivši srebrnu medalju, također s repertoarom usmjerenim k predstavljanju klasičnog klapskog repertoara i glazbene baštine Hrvatskog Primorja i Istre: Oj, Ivane, rode moj (dalmatinska narodna u obradi Silvije Bombardellija), Loza u škripu (Rajimir Kraljević), Dalmatino, povišću pritrujena (Ljubo Stipišić Delmata), Šijavica (Dušan Šarac), Linđo (Vladimir Berdović) i Bilo vavek veselo (Ivan Matetić Ronjgov prema istarskoj narodnoj iz Šumbera).

Svojim odlaskom na ovu manifestaciju, obje kastavske klape su još jednom izvan granica naše domovine predstavile bogatu hrvatsku glazbenu i sveopću kulturnu baštinu te kulturno-umjetničko stvaralaštvo naše zemlje. Na 13. Svjetskim zborskim igrama Auckland 2024 u 28 različitih natjecateljskih kategorija nastupa 250 zborova iz 42 zemlje sa svih kontinenata svijeta.

Konkurencija Ženskoj i Muškoj klapi Kastav bila je vrlo jaka, budući da je u spomenutoj natjecateljskoj kategoriji nastupilo 11 zborova iz 6 zemalja čitavog svijeta: Filipini, Hrvatska, Indonezija, Kina, Novi Zeland i Urugvaj, pri čemu su Kastavke i Kastavci jedini branili boje naše domovine. Značajno je istaknuti, kako su u navedenoj natjecateljskoj kategoriji obje Klape nastupile izravno u finalnom dijelu natjecanja, zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih godina na međunarodnim natjecanjima.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, obje su klape u Aucklandu održale nastupe na Prijateljskim koncertima / Friendship concert u organizaciji 13. svjetskih zborskih igara, što je svakako pridonijelo sveobuhvatnom predstavljanju hrvatskog glazbenog nasljeđa. Tako je 11. srpnja Muška klapa Kastav nastupila u Galeriji i umjetničkom centru za vizualne umjetnosti Mairangi Arts Centre, dok je 13. srpnja Ženska klapa Kastav nastupila u botaničkom vrtu Auckland Botanic Gardens.

Tijekom priprema ovog nesvakidašnjeg i iznimno zahtjevnog programa međunarodnog predstavljanja hrvatske kulturne baštine, ostvarena je i sjajna suradnja s Hrvatskim kulturnim društvom u Aucklandu. Zahvaljujući ovoj suradnji je 13. srpnja u dvorani spomenutog Društva održan cjelovečernji koncert hrvatske folklorne vokalne glazbe. Bio je to zajednički koncert svih predstavnika Hrvatske na svjetskoj zborskoj manifestaciji 13th World Choir Games, a uz Kastavke i Kastavce bio je to i Ansambl Jane iz Velike Gorice koji će u natjecateljskom dijelu nastupiti u petak, 19. srpnja, u kategoriji Folklore and Indigenous Music with Accompaniment – Folklorna i izvorna glazba uz instrumentalnu pratnju.

Sudjelovanje Muške i Ženske klape Kastav na 13th World Choir Games 2024 Auckland (New Zealand) ostvareno je uz značajnu financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Kastva.

Objava Zlatna Ženska i srebrna Muška klapa Kastav na svjetskoj manifestaciji zborske glazbe pojavila se prvi puta na Novi list.