Prijava

Vaša prijava

Rijeku večeras čeka susjedski derbi na Rujevici: “Idemo po pobjedu i dobru atmosferu uoči Olimpije”

[]

RIJEKA  Na Rujevici očekivano još nisu zacijelili ožiljci euro posrtaja protiv Elfsborga, no situacija je takva da zahtijeva brzi »reset« i povratak na normalne postavke. Prije svega, one domaćeg ligaškog natjecanja, a usporedo s njima, pozorno će se pratiti sve ono što se događa u susjednoj Deželi. Rijeka večeras ugošćuje Istru 1961 u kasnom terminu, malo ranije Olimpija, suparnik Bijelih u Europi i lider slovenskoga prvenstva, domaćin je Celju i toj će utakmici uživo na Stožicama svjedočiti jedan od suradnika novog trenera Radomira Đalovića.

Istra 1961 je u fokusu, ali nije tajna da se prati svaki korak slovenskog lidera, utakmice play-offa Konferencijske lige kruna su ljetne sezone za Bijele. Uspiju li igrači Radomira Đalovića premijerno izboriti skupinu Konferencijske lige, bit će to veliki poguranac za sve u klubu. Financijski i promotivni, ali i na planu moguće kupnje još pokojeg igrača u smiraj prijelaznog roka koji traje do 5. rujna. S takvom financijskom injekcijom te uz dobru prodaju barem jednog igrača (Pašalić, Selahi), na Rujevici bi dobili važan manevarski prostor. A i momčad bi sigurno dobila dobar zalet za sve ono što je čeka u europskoj jeseni i, dojam je, novom lovu na Dinamo koji će, po svemu sudeći, za sve momčadi biti teško uhvatljiv.

– Očekuje nas zahtjevna utakmica protiv Puljana, koji igraju malo drugačiji nogomet, s trenerom koji forsira direktni nogomet – kaže trener Đalović. – Htio bih nakon svega pohvaliti svoje igrače koji su u Švedskoj imali veliku želju. Prije svega Radeljića, koji je igrao s povišenom temperaturom, Petroviča, koji je igrao s u potpunosti nezaliječenom ložom… I kapetan Smolčić, koji ima veliki problem s ložom, stavio se na raspolaganje, ali smo odlučili da ne igra. Poštujem njihov pristup i svaka im čast.

Đalović protiv Puljana ne može računati niti na Čabraju, a od ranije su izvan pogona Goda i Kitin. Ali postoji i jedna dobra vijest.

– Dobro je što nam se vraća Andrić koji nije imao pravo nastupa u Švedskoj.

Sustav

Ovakvi porazi uvijek ostave traga, psihološko podizanje momčadi jedan je od prioriteta uoči susjedskoga derbija. Đalović je poznat kao motivator momčadi, njegova uloga s te je strane jako važna i tu ne bi trebalo biti problema. No, imperativ je imperativ.

– Moj posao je podignuti momčad i spremiti je za izuzetno bitnu utakmicu. Cilj je povratak na pobjednički kolosijek i stvaranje dobre atmosfere uoči Olimpije. To su sve mladi dečki i sigurno im je teško palo ovo ispadanje. Očekujem da će se kroz trening i razgovor dignuti i biti spremni – dodaje Đalović.

Željko Sopić je prošlost Rijeke, kao i njegove ideje. Forsirao je sustav 4-1-4-1 po kojem je Rijeka postala prepoznatljiva. I Đalović je bio dio toga projekta, zajedno su s igračima stvorili i nadograđivali igru koja je dobrim dijelom prošle sezone dobivala epitet najbolje i najlepršavije.

– Sigurno nećemo biti robovi jednog sustava. Razmišljali smo i o nekim drugim opcijama, a vidjet ćemo hoćemo li ih primijeniti već u utakmici s Istrom. Puno toga ovisi i o protivniku. Imamo dvije, tri varijante u planu.

Od početka priprema Janković igra na lijevom krilu. To ne izgleda loše, čak je probio stranu i asistirao za pogodak protiv Elfsborga, no dojam je da bi možda bio puno bolji za riječku igru u središnjici zajedno s Frukom. Prije svega, zbog ideje u igri, ali i boljoj mogućnosti za udarac. S druge strane, Rukavina i Djouahra se još uvijek nisu uspjeli nametnuti.

Dinamo ima najširi izbor igrača

 

Start HNL-a ponudio je uvjerljiva izdanja Dinama i neuvjerljiva izdanja ostatka karavane.

– Dinamo djeluje najmoćnije jer realno imaju i najširi izbor igrača. Modri imaju dobru kvalitetu, pobjeđuju i u 90-im minutama, kao što je to bilo protiv Osijeka. Što se tiče drugih momčadi, mislim da će biti dosta neizvjesnosti – dodao je trener Bijelih.

– Rukavina je također bio bolestan, uoči Švedske nije igrao protiv juniora jer je imao temperaturu. Djouahri smo dali priliku, kvalitetan je igrač, ali sve je na njemu. Obojica će sigurno dobiti priliku, a Janković je polivalentan igrač, kvalitetan je i njegova prednost je što ga možemo koristiti na više pozicija. U jednom trenutku mislio sam da on to neće moći, no Janković je dobar i prošle godine bio je naš najbolji strijelac.

Kvartet Pašalić – Hodža – Fruk – Janković bio je uz Pjacu itekako dio riječke prepoznatljivosti prošloga prvenstva. Sada se poprilično izgubila napadačka ideja, sve je postalo nekako predvidljivo. Izuzetak je Lokomotiva…

– Nekad se nešto pita i protivnika. U prošloj sezoni dolazili smo jako puno pred gol, napadali i stvarali šanse. Ali, primjerice, protiv Lokomotive je to izgledalo jako dobro, zabili smo i četiri gola. Možda smo u Varaždinu i Borasu malo zakazali, ali očekujem da se i svi oni vrate u prijašnju formu. I, naravno, da poguraju momčad – rezonira trener Riječana.

Energija

Momčad protiv Elfsborga nije bila niti energetski prava. I tu se nešto pita moćnijega protivnika, no Rijeka kao da nema promptnog odgovora u trenutku kad joj protivnik nametne visoki presing. Vidjelo se to i na početku varaždinske utakmice.

Landeka i Ljepojević priključuju se stožeru

 

Davor Landeka, sportski direktor Posušja i bivši igrač Bijelih s kojim Đalovića veže prijateljtsvo, uskoro će kompletirati njegov stručni stožer.

– Tako je, u stožer dolazi i Landeka. Tu su još Igor Čagalj, Ivan Vargić kao trener vratara i Ivan Močinić, koji radi i s juniorima te će uskakati prema potrebi. Vito Tercolo prvi je kondicijski trener, a priključit će nam se još i Rade Ljepojević koji radi kao analitičar – informirao je Đalović.

 

 

– Moglo bi se reći da je bilo i energetskog pada. Iskreno, na terenu mi se činilo da smo dosta loše izgledali. No, kad sam opet pogledao utakmicu, dojam je malo drugačiji. Bili smo smirili Elfsborg, ali onda nam se dogodila situacija da smo praktički sami sebi zabili gol. A preživjeli smo neke puno teže situacije i možda smo trebali ranije dobiti gol. U isto vrijeme, imali smo i sjajnu šansu Fruka. Mogli smo povesti i utakmica bi sigurno bila drukčija. Opet, mislim da bi sve bilo drugačije da smo otišli u Švedsku s jednim golom prednosti, a mogli smo. Protivnik je izuzetno ofenzivna momčad, odigrali su 22 utakmice i u punoj su formi. S druge strane, igraju drugačije doma i u gostima, što pokazuju i njihovi rezultati.

Rijeka trenutno ima deficitarnu poziciju lijevog beka. Ozlijeđeni su Goda i Čabraja, a Devetak se tek priključio.

– U Švedskoj smo mislili da Devetak možda neće moći izdržati niti poluvrijeme, ali skidam mu kapu, izdržao je sve.

Puljani su startali visokim porazom od Dinama (0:5) i pobjedom nad Goricom (2:1).

– Tramezzani je trener koji ima svoj stil, a Istra je momčad koja se voli nadigravati. Imaju brzinu prema naprijed. Dolaze ambiciozno, ali očekujem da ćemo se nametnuti od prve minute. I da se za sve mi pitamo. Sve za dobar rezultat uoči Olimpije – zaključio je Đalović.

Ljubljančanima respekt, ali sebe najviše cijenimo

Olimpija bi trebala biti »protivnik po mjeri«. Rijeka slovi kao izraziti favorit, no…

– Da nas je netko na početku pitao želimo li igrati play-off Konferencijske lige protiv Olimpije, sigurno da bismo to prihvatili. To je činjenica. Ali Olimpija je momčad koja nije izgubila još niti jednu utakmicu i koja je primila jedan gol. Brz obzira što je to slovenska liga. U Europi su igrali četiri utakmice. Pratimo ih, respektiramo, ali sebe najviše cijenimo – kaže Đalović.

 

 

 

 

Standings provided by Sofascore

Objava Rijeku večeras čeka susjedski derbi na Rujevici: “Idemo po pobjedu i dobru atmosferu uoči Olimpije” pojavila se prvi puta na Novi list.