Prijava

Vaša prijava

Donedavni dinamovac postao džoker i prvijencem započeo golijadu Rijeke: “Sto puta znam tako opaliti pa ne uđe”

[]

RIJEKA Rujevica je u sparnoj nedjelji kolovoza bila pomalo »opijena« pobjedom, izvedba začinjena golijadom (4:0) i dvama eurogolovima vratila je optimizam na travnjak i tribine s kojih su navijači na kraju dugotrajnim pljeskom nagradili Radomira Đalovića i igrače. Zasuženo, jer su Bijeli potpuno limitirali ambiciozne Puljane koji su prvi prijetili i mogli se vratiti u susret (promašen prazan gol), no nisu mogli obuzdati neveru s Kvarnera koja je, srećom, zaobišla nebo i more, a zaživjela na travnjaku.

Rijeka nije igrala bajno, ali sjajni golovi Gabriela Rukavine i Marca Pašalića dali su začin igri. Ofenzivno je ovoga puta momčad djelovala puno bolje, vidnih nedostataka ima još u središnjici i obrani, ali generalno je sve bilo jako dobro kao poticaj i uvertira za skorašnji sudar s Olimpijom na Rujevici.

– Jako važna pobjeda i po meni ljepotica od utakmice. Nakon dva loša rezultata trebao nam je opet dobar rezultat. Motivacije nije nedostajalo, a sve će nam puno značiti i na tom planu za Olimpiju i gostovanje u Osijeku – kaže Gabriel Rukavina, koji je u siječnju proslavio 20. rođendan. – Gol? Sto puta znam tako opaliti pa ne uđe, ali sada je ušlo i onda to stvarno lijepo izgleda. Hvala cijeloj momčadi i navijačima, od prvoga dana su me stvarno lijepo primili. Podrške je jako puno na svakom koraku, a to je posebno važno za jednog mladog igrača.

Stari sjaj

Rukavina je krenuo kao starter, iz ofenzivnog dijela veze ispao je Hodža, a Janković je zaigrao desetak metara desno u tandemu s Frukom.

– Kao igrač uvijek očekuješ da ćeš igrati. Naravno, trener odlučuje, a ja sam tu da igram ili uskočim kad god treba. U mlađim kategorijama sam znao igrati iza »špice« i desno, ali klasično sam lijevo krilo – dodaje Gabriel.

Momčad je opet bila raspucana, 14 puta je pucala prema vratima, gosti osam. Zanimljivo, Rijeka je opet napravila dvostruko manje prekršaja (14/27), ali do izaražaja je došla tehnika igrača i završni udarac, ono u čemu se Bijeli nisu uspjeli nametnuti Elfsborgu.

– Istra je dobra momčad, u startu je bilo malo teško, ali ta prva dva gola sve su otvorila. Bilo nam je lakše igrati. Osam golova u prva dva domaća kola? Igrao sam na Rujevici i s Dinamom i s Goricom i rekao bih da je ovo možda i najgore gostovanje u ligi za protivničku momčad. Navijači su veliki vjetar u leđa momčadi, nadam se da će i u četvrtak doći u što većem broju.

Rijeka je u susjedskom derbiju donekle vratila stari sjaj i prepoznatljivost, ono čega nije bilo protiv Varaždinaca i u dva ogleda sa Šveđanima.

– Ova tri boda jako su važna, ali još je važnije to punjenje samopouzdanjem. Stvarno nam je bilo bitno da pobijedimo, pogotovo s jednim ovakvim rezultatom, igrom i energijom. Idemo sada protiv Olimpije dati sve od sebe, mislim da smo kvalitetniji. Stvarno smo mlada momčad i mislim da smo od Elfsborga ispali više nekako na mišiće. To nam je teško palo, ali što je, tu je, idemo sada dohvatiti Konferencijsku ligu i igrati europsku jesen – dodaje Rukavina.

Zagreb, Lika, Dalmacija, Osijek…

Prezime Rukavina obično se vezuje uz Liku, okolicu Gospića, ali i Senj i zaleđe.

– Rođen sam u Zagrebu i tamo živim cijeli život, a ovo mi je prvi put da sam otišao od kuće. Moji su s tatine strane iz Like, s mamine iz Dalmacije. No, i tata i mama rođeni su u Osijeku, gdje su se i upoznali. Vučem korijene pomalo sa svih strana, ha, ha… – kaže Gabriel.

Najbolja opcija

Rijeka je izraziti favorit protiv Ljubljančana, ali papir je jedno, a ogledi u dvije utakmice i izbrisano pravilo gola u gostima nešto sasvim drugo. Slabih protivnika jednostavno nema.

– Niti jedna utakmica, poglavito europska, nije lagana. Ljubljančani su prije Celja igrali jako dobro, primili su samo jedan pogodak. Respektiramo ih, ali mi smo Rijeka i pokazat ćemo da smo bolji. Lakše nam je igrati na Rujevici, a dio toga su i navijači kojih će i u Sloveniji biti, nadam se, što više.

U HNL-u Rijeka tradicionalno gaji visoke ambicije, Europa je sada prioritet, ali momčad želi uhvatiti dobru rutu i u dugoj prvoligaškoj plovidbi.

– Tek je završilo treće kolo i idemo pomalo, od ogleda do ogleda. Rijeka je uvijek među dvije, tri najbolje momčadi i mislim da možemo svima parirati. Tako i Dinamu. Dat ćemo sve od sebe da što duže budemo u samom vrhu u toj utrci. U Dinamu sam bio prije mjesec i pol dana i znam kakvu kvalitetu imaju. Sada su se, koliko vidim, još pojačali s dobrim igračima. U međusobnim ogledima neće biti lako ni nama niti njima.

Rijeka je već pokazala da može biti jako dobra destinacija za oživljavanje karijera igrača koji su u jednom trenutku negdje zastali, ali i kao sjajna odskočna daska za mlade igrače.

– Rijeka mi nije bila jedina, ali je bila najbolja opcija. Tako sam na sve gledao od prvoga dana. Momčad je na ovom EP-u imala tri reprezentativca, tako da i to nešto znači. Prošle je sezone igrala odličan nogomet i to onaj napadački, što meni odgovara. I uvjeti su sjajni, idemo dan po dan pa ćemo vidjeti što će to donijeti.

Dolazak iz metropole na more obično traži prilagodbu, kod nekoga bržu, kod nekoga sporiju.

– Vruće je i sparno, ali sada kad se igra svakih nekoliko dana, ni za što se nema vremena. Bio sam malo po gradu koji je lijep. Vidi se i da ljudi ovdje vole nogomet. Odgovara mi ta atmosfera i nemam niti jednu zamjerku – zaključio je Rukavina, koji je u dva nastupa za Bijele upisao gol i asistenciju.

Objava Donedavni dinamovac postao džoker i prvijencem započeo golijadu Rijeke: “Sto puta znam tako opaliti pa ne uđe” pojavila se prvi puta na Novi list.


Popis učenika 1. i 5. razreda za školsku godinu 2024./2025.