Prijava

Vaša prijava

Plenković: Poslušat ćemo poruke umirovljenika, organizator podržava Milanovića

[]

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da će Vlada poslušati poruke s prosvjeda umirovljenika, ali i naglasio da je organizator današnjeg prosvjeda stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ), koja podržava za predsjednika RH Zorana Milanovića.

„Netko to organizira iz politikatskih razloga, to je sada sasvim jasno s obzirom da je organizator politička stranka BUZ koja se svrstala da podržava jednog kandidata u predsjedničkoj kampanji. Okvir prosvjeda je jasan”, izjavio je Plenković nakon svečanog otvorenja nove područne škole i dječjeg vrtića u velikogoričkom naselju Dubranec.

Organizator prosvjeda nazvanog “Protiv siromaštva” je neparlamentarna stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ) koja je objavila da će podržati Zorana Milanovića za predsjednika RH. Na prosvjednom skupu je uz predsjednika BUZ-a govorio i predstavnik seniora SDP-a.

Smiješno da BUZ podržava za predsjednika nekoga tko nije napravio ništa

“Smiješno da podržavaju za predsjednika RH nekoga tko kao premijer nije napravio ništa”, naglasio je premijer Plenković, komentirajući BUZ-ovu podršku Milanovićevoj kandidaturi .

Predsjednik Vlade ponovio je kako je proteklih godina rasla prosječna mirovina i došla na 620 eura, te da je cilj da u ovom mandatu Vlade dođe najmanje na 750 eura.

„Od početka mog mandata kao premijera dosad je rasla 74 posto, rasle su i najniže mirovine”, rekao je Plenković.

“Mi ćemo nastaviti kao do sada činiti da umirovljenicima bude kvalitetnije”, naglasio je premijer Plenković istaknuvši da je cijela politika njegove Vlade bila usmjerena prema ranjivim skupinama , među ostalima i prema umirovljenicima..

Podsjetio je pritom na pakete pomoći u krizama isplaćene umirovljenicima, zamrznute cijene, plina, struje, naftnih derivata i potrošačke košarice.

O optužbama za nasilje Veljka Kajtazija, premijer Plenković je ponovo da ga je to sve jako iznenadilo, najavivši da će se s njim vidjeti na koalicijskom sastanku, ako na njega dođe. „Ako ćemo sada sve svoditi na to da rušimo Vladu zbog takvih stvari, neće se srušiti Vlada zbog toga”, dodao je premijer.

Komentirao je i uvođenje vojnog roka, napomenuvši da su potrebne manje izmjene dva zakona i da na tome još rade u Ministarstvu obrane.

Trend pada inflacije je dobar, ali i hrana mora doći u realne okvire

Trend pada inflacije je dobar, ali je važno da i cijene hrane i usluga dođu u okvire koji su realni, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković.

Upitan za komentar danas objavljene stope inflacije za rujan od 1,6 posto te nastavka rasta cijene hrane, Plenković je rekao da je međugodišnja stopa inflacije u rujnu od 1,6 posto najniža u zadnje tri godine.

“Smatram da je trend pada inflacije jako dobar. Što se tiče pojedinih segmenata, mislim da je itekako važno da i cijene hrane dođu u okvire koji su realni”, rekao je premijer, koji je prisustvovao otvorenju područne škole i dječjeg vrtića Dubranec pokraj Velike Gorice.

Kada je riječ o uslugama i hrani, smatra da se još uvijek osjeti utjecaj turističke sezone.

Naime, usluge su na godišnjoj razini u rujnu poskupjele za 6,2 posto, hrana, piće i duhan 3,2 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 0,6 posto, dok je cijena energije pala za 7,3 posto.

Plenković je podsjetio na vladine projekcije prema kojima bi rast BDP-a na razini cijele 2024. trebao iznositi oko 3,6 posto, a godišnja stopa inflacije oko tri posto.

Najvažnijim ocjenjuje da Hrvatska, kako je rekao, lovi korak sa zemljama u EU-u, pogotovo onima koje su u EU ušli deset godina prije Hrvatske i da po prosjeku razvijenosti na kraju trećega mandata trenutne Vlade dođe na oko 82 posto EU-ova prosjeka.

Upitan zašto su cijene cestarina ostale sezonske, naveo je da je su to Hrvatske autoceste objasnile jučer, odnosno da cijene ostaju sezonske zbog troškova održavanja.

“Mislim da su to sitne razlike i ne vidim da će tu biti nekih većih poteškoća”, rekao je.

Objava Plenković: Poslušat ćemo poruke umirovljenika, organizator podržava Milanovića pojavila se prvi puta na Novi list.