Prijava

Vaša prijava

Hrvatska pošta do 2040. planira nultu stopu emisije CO2

[]

Hrvatska pošta danas je obilježila 25 godina postojanja kao samostalno poduzeće, a nakon što je 1999. tadašnji HPT razdvojen na Hrvatsku poštu i HT.

Dinamičan razvoj tehnologije i digitalna transformacija hrvatskog društva značajno su oblikovali poslovanje Pošte, osobito u posljednjih pet do šest godina, istaknuo je predsjednik Uprave Ivan Čulo, a Nacionalni skladišno-sortirni centar u Velikoj Gorici najbolji je dokaz uspjeha strategije Hrvatske pošte koja se uspješno prilagodila novim zahtjevima tržišta, svake godine obara rekorde u broju paketa, a ove će ih godine dostaviti više od 16 milijuna.

Iako Hrvatska pošta odavno nije monopolist, još uvijek drži između 35 i 40 posto tržišta poštanskih usluga u Hrvatskoj, a njihovih dvije tisuće poštara i dostavljača dnevno obavi više od milijun dostava, od čega više od 80 tisuća paketa.

Prije samo deset godina Pošta je dnevno mogla sortirati do 12 tisuća paketa, a danas više od 100 tisuća, dok se broj obrađenih pisama popeo na 230 tisuća dnevno!

“Naše iskustvo i kapacitete prepoznale su globalne tvrtke poput Amazona, za kojeg organiziramo dostavu ne samo u Hrvatskoj, već i u Sloveniji, Grčkoj, Malti i Cipru.

Ovo partnerstvo na međunarodnoj razini svjedoči o visokoj kvaliteti naše usluge. Na iznimno konkurentnom tržištu, na kojem se natječemo sa svim najvećim svjetskim logističarima, Amazon je odabrao upravo Hrvatsku poštu i to govori jako puno”, rekao je Čulo.

Pošta je svoj 25. rođendan obilježila panelom na temu “Zelena logistika – put prema ugljičnoj neutralnosti”, s obzirom na to da je održivo poslovanje jedan od temeljnih stupova korporativne strategije HP-a do 2030. godine, a predanost tom cilju u Pošti potvrđuju konkretnim potezima: posjeduju najveći vozni park električnih vozila u Hrvatskoj s više od 420 vozila, razvijaju vlastitu mrežu više od 80 punionica i grade energetski učinkovite poslovne objekte, dok paketomate, koje su prvi ponudili tržištu, smatraju svojim “zelenim kanalom dostave”.

Cilj HP-a je do 2040. postići nultu stopu emisije CO2, a u dosadašnjem procesu zelene tranzicije zahvaljujući električnim vozilima, koja im čine 23 posto ukupnog voznog parka, Pošta je godišnje uštedjela više od 870 tona ugljičnog dioksida.

Kao jedan od najvažnijih projekata za unaprjeđenje koisničkog iskustva u Pošti najavljuju uvođenje Jedinstvenog upravnog mjesta.

“Hrvatska pošta ima najveću maloprodajnu mrežu u državi – 1016 poštanskih ureda u 800 naselja, a otprilike polovica ureda nalazi se u ruralnim sredinama, uključujući i otoke. Svim ćemo građanima omogućiti pristup uslugama državne uprave u njihovom susjedstvu. Time ćemo eliminirati potrebu za obilaskom više šaltera ili putovanja u veće gradove, čime pojednostavljujemo svakodnevni život naših sugrađana”, istaknuo je prvi čovjek Hrvatske pošte.

Objava Hrvatska pošta do 2040. planira nultu stopu emisije CO2 pojavila se prvi puta na Novi list.