Prijava

Vaša prijava

Hrvatski sabor kulture u Pazinu. Sudjelovali zborovi iz cijele Hrvatske

[]

PAZIN – Hrvatski sabor kulture već dugi niz godina ima zadaću promocije i očuvanja glazbenog amaterizma u Hrvatskoj. Vremena u kojima danas živimo svakako nisu naklonjena takvom bavljenju glazbom, kako zbog svakodnevnih obaveza, tako i zbog ukupne društvene i ekonomske klime. Bez obzira radi li se o zborskom pjevanju ili sviranju u nekoj vrsti orkestra ili ansambla, podržati valja i čestitati svima onima koji odvajaju značajan dio svojeg vremena za ovakve aktivnosti. Oni, doduše, dobro znaju i osjete svu dobrobit koju čovjek u takvom društvu može doživjeti, a koja uključuje pozitivnu energiju, rast samopouzdanja i općenito podizanje kvalitete života i vlastite slike o samome sebi.

Dvanaest zborova

Od 1968. godine redovito se održava natjecanje i smotra pjevačkih zborova pa je tako od 12. do 13. listopada održan 57. Susret hrvatskih pjevačkih zborova. Domaćin je, kao i već dugi niz godina, bila Istarska županija, ovoga puta u gradu Pazinu koji je i supokrovitelj manifestacije. Uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, pjevački zborovi iz cijele domovine pripremaju se tijekom godine i prolaze selekcijski postupak sastavljen od javnih nastupa ili pojedinačnih preslušavanja pred odabranim selektorima. Isti ih, svojom odlukom, mogu uputiti na državnu razinu na kojoj se ove godine našlo čak 12 zborova iz cijele Hrvatske. Prvi dan zborovi su se pripremali i od 17 sati bili spremni za izvedbe u natjecateljskom dijelu u kojem su u trajanju od 8 do 10 minuta morali izvesti tri skladbe po slobodnom izboru uz poštivanje određenih kriterija (djela domaćih ili suvremenih autora i slično).

U velikoj dvorani Centra za kulturu u Pazinu tročlano Stručno povjerenstvo preslušalo je sve izvedbe, a radilo je u sastavu: dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković (predsjednica), Domeniko Briški i Igor Vlajnić. Sve izvedbe bile su javne, a moglo ih se pratiti i putem društvenih mreža. Nakon odrađenih nastupa zborovi su se uputili prema svom odredištu u kojem su bili smješteni (Vrsar-Orsera), a pouzdani izvori kažu nam da je tamo prava pjevačka zabava potrajala do dugo u noć. Zapravo, ovaj neformalni dio natjecanja važan je i zbog razmjene iskustava, ali i boljeg povezivanja sličnih ansambala te novih ideja za suradnje.

Dok su se zborovi opušteno družili, Stručno povjerenstvo ocijenilo je njihove izvedbe pa je drugi dan Susreta započeo ponovo u Pazinu revijalnim dijelom u kojem je svaki zbor morao izvesti samo jednu skladbu, preporučeno popularnijeg tipa. Po završetku svih nastupa upriličeno je i zajedničko pjevanje svih 350 prisutnih pjevača izvedbom skladbe Sliku milu Istre naše Ivana Matetića Ronjgova koju je ove godine vodio Igor Vlajnić.

Nagrade

Nastupi su zasluženo ovjenčani i prigodnim nagradama i priznanjima pa su tako brončane plakete HRSK-a dobili zborovi HPD Slavulj iz Petrinje (dir. Josip degl’ Ivellio), HKUD »Petar Zrinjski« iz Vrbovca (dir. Ana Jaklinović) i KUEU Kaj iz Zlatar Bistrice (dir. Ivana Tomašković). Srebrne plakete prema odluci Stručnog povjerenstva dobili su Gradski zbor »Franjo pl. Lučić« Velika Gorica (dir. Irena Markulin), HPD Rodoljub iz Virovitice (dir. Mirna Mihalković), KUD Naša lipa Tuhelj (dir. Armando Slaviček), zbor Hrvatske gradske glazbe Vis s otoka Visa (dir. Nina Vojtek Šabić) i Ženski zbor KUD-a Učka iz Matulja (dir. Saša Matovina). Zlatom su se ovjenčali Ženski zbor Vox feminae iz Bjelovara (dir. Tomislav Vrabac), Akademski muški zbor FER-a iz Zagreba (dir. Josip degl’ Ivellio), Riječki komorni zbor Val iz Rijeke (dir. Doris Kovačić) i kao najbolji Mješoviti pjevački zbor KUD-a »Rudolf Rajter« iz Ivanca. Dirigentica najboljeg zbora, Jelena Gotal, primila je i Grand Prix 57. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova, a Stručno povjerenstvo dodijelilo je i posebne nagrade: za najbolju izvedbu skladbe živućeg autora ŽZ-u Vox feminae (izvedba skladbe Daj mi svoje boli Anđelka Igreca) te Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe domaćeg autora Riječkom komornom zboru Val (za izvedbu skladbe Pjesme iz Međimurja dr. Vinka Žganeca).

Predstavnici PGŽ-a

Svi nagrađeni iskazali su svoje zadovoljstvo, a zborovi su imali prilike nagraditi i jedni druge, i to za nastupe u revijalnom dijelu. Znakovito, odluka zborova međusobno bila je jednaka onoj Stručnog povjerenstva iz natjecateljskog dijela, pa je Mješoviti pjevački zbor »Rudolf Rajter« iz Ivanca dobio još jednu titulu. Posebne čestitke valja uputiti i predstavnicima Primorsko-goranske županije na ovom natjecanju, a to su naravno KUD Učka Matulji i RKZ Val iz Rijeke koji nagrade osvajaju već dugi niz godina potvrđujući svoj kvalitetan rad. Sljedeće državno natjecanje u organizaciji HRSK-a održat će se otprilike za godinu dana, a u međuvremenu se mogu podržati njihove druge aktivnosti ili smotre folklora, puhačkih orkestara i slično.

 

Objava Hrvatski sabor kulture u Pazinu. Sudjelovali zborovi iz cijele Hrvatske pojavila se prvi puta na Novi list.