Prijava

Vaša prijava

Tjedan planeta Zemlje


 Povodom Dana planeta Zemlje (koji je svake godine 22.4.), učenici 2. a razreda sa svojom učiteljicom Jelenom Milinković posvetili su planetu Zemlji cijeli tjedan. Tijekom svakog dana u tjednu 24.5. - 28.5.  provodili su niz aktivnosti: proučavali su kako izgleda naš planet, zašto je važno očuvati ga, koja je uloga čovjeka u zagađenju i u prevenciji zagađenja Zemlje, što je recikliranje i kako pravilno odvajamo otpad, zašto je važno očuvati pitku vodu i sl. Provodili su istraživanja u školskom dvorištu: U utorak 25. 5. - mjerili su termometrom temperaturu zemlje, proučavali su povećalom sitne biljke i životinje koje žive na zemlji, popisali su koliko ima drveća, a koliko grmova na školskom dvorištu između parkirališta i ograde, locirali su kante za smeće i kante za recikliranje otpada. U četvrtak 27.5. - zajedno sa svojim učenicima mentorima iz 7. a i 7.b razreda, čija je profesorica Kristina Panižić, istraživali su na školskom dvorištu kroz niz aktivnosti. Bili su podijeljeni u tri skupine u kojima su bila po dva mentora. Svaka skupina je imala različite aktivnosti, a učenici su se izmjenjivali dok nisu prošli sve aktivnosti.

Mentorica Maša: „Petra i ja smo radile sa skupinom od 6 učenika 2. razreda. Prvo smo im trebale izmjeriti visinu, a nakon toga smo im pomogle izračunati duljinu parnog koraka. Zadatak je bio odrediti udaljenost između dva drveta uz pomoć micro: bita. Iako im se baš nije sviđao dio gdje su morali računati, zabavili su se.”

Mentor Bruno: „Tena i ja radili smo mjerenje temperature micro: bitom. U našoj je grupi bilo osam učenika. Učenici su morali izmjeriti temperaturu na suncu i u hladu i vidjeti kolika je razlika. Nakon mjerenja, rješavali smo listić o okolišu i recikliranju materijala.”

Mentor Vice: „Učio sam ih strane svijeta. Pokazivao sam i kako mogu znati gdje je sjever (mahovina). Govorio sam im o temperaturama svake strane svijeta (topli jug i hladni sjever na sjevernoj polutci, a na južnoj obrnuto), i učio sam ih koristiti kompas.”

Mentor Luka: „ Ja sam s Vicom odabrao dječake i djevojčice za našu grupu i onda smo se razdvojili na još dvije grupe. Samostalno smo djecu učili strane svijeta pomoću kompasa i micro: bita, davali smo djeci da i sami pokušaju pomoću njih odrediti što se nalazi na nekoj strani svijeta i učili smo djecu napamet govoriti sve strane svijeta bez naše pomoći.”

Kao završni rad, učenici su napravili plakat na temu Naš planet Zemlja, koji možete pogledati u blagavaonici škole.

(Jelena Milinković, učiteljica 2. a razreda) ► Fotogalerija