Prijava

Vaša prijava

Terenska nastava: Medvedgrad


Učenici šestih razreda posjetili su 9.5.2024. godine, u sklopu terenske nastave iz Geografije, Povijesti i Prirode, PP Medvednicu i utvrdu Medvedgrad. Srednjovjekovni burg Medvedgrad nalazi se na Malom Plazuru, vrhu u južnom dijelu Medvednice i put do njega vodi preko parka prirode jer se treba provesti Sljemenskom cestom gotovo do samog vrha i zatim se spustiti prema Medvedgradu.
Srednjovjekovni burg izgrađen je 1254. godine za zaštitu građana Gradeca i Kaptola nakon provale Tatara koji su porušili i spalili tadašnji Zagreb. Tijekom povijesti mijenjao je svoje gospodare, a mažda najpoznatiji bili su grofovi Celjski i to zahvaljujući Barbari Celjskoj, poznatijoj kao Crna kraljica. Medvedgrad je napušten 1590. godine nakon što je utvrdu porušio potres, a njezini zadnji vladari Gregorijanci preselili su u dvorac u Šestinama.
Danas je Medvedgrad potpuno obnovljen i učenici su razgledali njegove dijelove poput osmerokutne kapele sv. Filipa i Jakova, južne obrambene kule, palasa ( palače za stanovanje)... Saznali su mnogo o Crnoj kraljici i njezinom gavranu . U južnoj kuli danas je izuzetno moderan muzej u kojem su učenici saznali mnogo o povijesti ovog burga, flori i fauni Medvednice, srednjovjekovnim receptima, a na vrhu kule je prekrasan pogled na park prirode i glavni grad. (Dubravka Vešligaj)