Prijava

Vaša prijava

Razgled grada Zagreba s Ivanom Brlić-Mažuranić

['Osnovna škola Nikole Hribara\r\nRuđera Boškovića 11\r\n10410 Velika Gorica\r\nRavnatelj Stjepan Maravić', 'prof.']

Učenici 4. razreda naše škole posjetili su grad Zagreb u utorak 6. veljače 2024. godine kako bi razgledali dio Donjeg i Gornji grad te u neposrednoj stvarnosti doživjeli ono što su o Zagrebu čuli u školskim klupama.

Razgled je započeo na Glavnom kolodvoru gdje nas je dočekala Marija Patrlj, licencirani turistički vodič za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. U kostimu Ivane Brlić-Mažuranić svojim nas je pričama povela u prošlost našeg glavnoga grada Zagreba. Put nas je vodio od Glavnog kolodvora Trgom kralja Tomislava preko Zrinjevca do Trga bana Josipa Jelačića. Šetnju smo nastavili Gornjim gradom. Od Europskog trga Bakačevom ulicom stigli smo do Zagrebačke katedrale na Kaptolu i najveće gradske tržnice Dolac. Opatovinom i stubama biskupa Duha spustili smo se u Tkalčićevu ulicu. Šetnja se nastavila Krvavim mostom, Radićevom ulicom te prolaskom kroz Kamenita vrata i svetište Majke Božje od Kamenitih vrata. Posjetili smo Katarinin trg i Trg svetog Marka te Ćirilimetodskom ulicom stigli do Kule Lotršćak i Uspinjače. Zakmardijevim stubama spustili smo se u Tomićevu ulicu i najdulju zagrebačku ulicu Ilicu. Razgledali smo Cvjetni trg, provjerili naše znanje o Zagrebu i zasluženo dobili Diplome za najbolje Zagrepčanke i Zagrepčane. Naš razgled je završio na Glavnom kolodvoru.

Sunčan i topao zimski dan te Marijine zanimljive priče o Zagrebu omogućili su nam ugodnu i zanimljivu šetnju glavnim gradom naše domovine. Ispunjeni dojmovima i obogaćeni gornjogradskim pričama vratili smo se u naše školske klupe i našu Veliku Goricu.

Voditeljica Aktiva 4. razreda

Ksenija Petrlin-Jurić, mag prim. educ., učiteljica savjetnica