Prijava

Vaša prijava

Nagradni natječaj: Svijet kao začarana šuma

['Osnovna škola Nikole Hribara\r\nRuđera Boškovića 11\r\n10410 Velika Gorica\r\nRavnatelj Stjepan Maravić', 'prof.']

noć knjige 2024
Uoči Noći knjige 2024. čija je tema „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“, Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvara nagradni literarni natječaj pod nazivom „Svijet kao začarana šuma“. 

2024. godine slavimo 150. rođendan istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, 500. obljetnicu smrti Marka Marulića i 70 godina od prvog objavljivanja Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena.

Spomenuti pisci i njihovi junaci daju nam neke smjernice: kada se hrabri hobit Frodo, u kultnom Gospodaru prstenova, požalio na težinu dodijeljene mu zadaće mudri čarobnjak mu je odgovorio: „Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano.“

Marko Marulić je pak ep Juditu, svoje najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku, napisao u vrijeme žestokih osmanlijskih napada na dalmatinske gradove. Iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici bila je snažna poruka Marulićevim suvremenicima u doba neizvjesnosti i straha.

U Šumi Striborovoj Ivana Brlić-Mažuranić opisuje čudesne događaje, a čudesnim događajima, i dobrim i lošim, svjedočimo i mi danas čitajući dnevne vijesti i prateći događanja kod nas i u svijetu. Ima tu dobrih djela poput dobročinstava i vrhunskih dostignuća, ali i zlih poput nasilja, ratova, razaranja…

Pozivamo vas da u svojim literarnim radovima pod naslovom „Svijet kao začarana šuma“ opišete svoje doživljaje svijeta u ovom trenutku povezujući ih s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, Marka Marulića i J. R. R. Tolkiena te drugim djelima koja su vam izvor inspiracije, ohrabrenja i utjehe.

 

Uvjeti literarnog natječaja:

  • na natječaj se prijavljuju literarni radovi 
  • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih škola u dvije kategorije:

               4. – 6. razred osnovne škole

               7. – 8. razred osnovne škole

  • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djel
  • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

               ime i prezime učenika, razred

               naziv i adresu škole

              ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)

 

Na natječaj možemo poslati i likovne radove povezane s temom literarnog natječaja: „Svijet kao začarana šuma.“

Radove predajte u knjižnicu do 15. travnja 2024. gdje ćete dobiti suglasnost koju trebate potpisanu vratiti u knjižnicu.

Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po jedan najbolji rad u svakoj kategoriji.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije Noći knjige 2024.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2024. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se 14. svibnja 2024. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.