Prijava

Vaša prijava

Dani kruha u Etnonaselju Novo Čiče

['Osnovna škola Nikole Hribara\r\nRuđera Boškovića 11\r\n10410 Velika Gorica\r\nRavnatelj Stjepan Maravić', 'prof.']

Dane kruha učenici 2. razreda OŠ Nikole Hribara nastavili su 15. listopada 2024. godine u Etnonaselju Novo Čiče.

Domaćini su ih dočekali toplim čajem i slanim pecivom, a zatim su uz stručno vodstvo upoznali plan aktivnosti i samo etnonaselje. Učenici su sudjelovali u četirima radionicama koje su im približile život i običaje naših predaka.

Upoznali su se s alatima koji su se koristili u prošlosti za obradu zemlje (plugovi, drljače, sijačice, motike…), a zatim su čistili kukuruz, rulili ga, mljevili na mlin – žrvanj, upoznali se s krušnom peći te je svaki učenik zamijesio i oblikovao kruščić.

Prezentirani su im tamburaški i tradicijski instrumenti, turopoljske narodne nošnje i nakit.

Obilaskom unutrašnjosti etnokuće i razgledavanjem zavičajne zbirke, učenici su se upoznali s alatom i priborom koji se koristio u kućama te načinom života u prošlosti. Razgledavali su cvjetni vrt, bunar i konjski tramvaj zvan kojnača.

Na primjeru triju drvenih kuća u Etnonaselju Novo Čiče upoznali su stvaran izgled turopoljskih kuća koje su se nekad gradile na području Turopolja i Posavine.

Učili o zaštiti okoliša i recikliranju. Ispunjavali ulazni upitnik uz sok u raznim pakiranjima (staklo, limenka, tetrapak, plastika). Uz stručno vodstvo prezentirane su im različite vrste otpada na deset poučnih ploča. Razvrstavali su prikupljeni otpad po vrstama, ispunjavali izlazni upitnik te za pokazano znanje dobili diplome.

Zasladili se domaćim jabukama koje rastu u obližnjem voćnjaku i uživali u ručku na svježem zraku.

I na kraju, slobodno vrijeme proveli sudjelovanjem u starinskim igrama potezanja užeta i skakanjem u vrećama.

Obogaćeni još jednim životnim iskustvom, upoznajući prošlost svog zavičaja Turopolja sretni smo se vratili u našu školu.

Voditeljica Aktiva 2. razreda

Jadranka Jelisavac, učiteljica savjetnica


Natječaj za popunu radnog mjesta - 16. listopad 2024.