Prijava

Vaša prijava

Završetak nastavne godine, oproštaj s osmašima, promocija monografije


Sve ove duge godine iza nas spomenare ostavljaju u škrinjama i poput najvrjednijeg blaga. Te uspomene čuvaju u svojim srcima generacije i generacije učenika i neizbrisivo su zabilježene u svim odajama našeg drugog doma, naše škole. Te odaje nisu stare onoliko koliko se pamti povijest. Pa ipak u njima žive tragovi prošlih dana kojih se rado sjećamo i koje nećemo nikad zaboraviti jer „od kolijevke do groba najljepše je đačko doba.“

Upravo ovim riječima započeli smo, u srijedu 30. lipnja, posljednje naše ovogodišnje školsko kulturno-umjetničko druženje, promociju monografije „180. obljetnica OŠ Pokupsko“. Toj značajnoj manifestaciji prethodila je svečana podjela svjedodžbi učenicima 8. razreda koji po posljednji put kročili u osnovnoškolske odaje kao učenici naše škole.

Tijekom svečane podjele, ravnateljica Štefica Facko Vrban, pohvalila je sve učenike za postignut uspjeh, a posebno one koji su završili svoje razrede s ocjenom 5,00 te zasluženo primili nagrade, lektirna izdanja koje je i ove godine donirala Općina Pokupsko. Ravnateljica je također pohvalila i učenike osmog razreda kao i njihovu razrednicu Melitu Jurilj za osmogodišnji doprinos u unapređenju kvalitete škole te učenicima podijelila njihove svjedodžbe. Učitelj Marijo Ožaković, voditelj UZ Lajdica, zahvalio se učenicama osmog razreda koje su osam godina aktivno djelovale u zadruzi dok je zahvalnice istima podijelila učiteljica Jasminka Podlejan, članica zadružnog odbora. Svečanost su upotpunili zboraši, solistice osmašice i sjajni osmaš Ivan Vranešić koji je vrlo emotivno, uz pomoć učitelja Marija, otpjevao pjesmu Samo s tobom.

Nakon kratkog predaha uslijedila je svečanost promocije monografije koju smo tradicionalno otvorili s našim folklorašima, pjevačima i tamburašima KUD-a Pokuplje pod vodstvom učiteljice Jasminke Podlejan i učitelja Marija Ožakovića, autora skladbe „Najdraže Pokupsko“ u izvedbi zbora i tamburaša, nakon najave programa. Ravnateljica je pozdravila nazočne, a posebno se zahvalila na dolasku načelniku Općine Pokupsko Božidaru Škrinjariću, prof. Stipi Biliću, dobitniku nagrade Albatros i voditelju izdavačke djelatnosti u POU Velika Gorica te bivšim djelatnicama koje su ostavile svoj trag obrazovanja tijekom posljednjih petnaest godina rada škole: Davorka Facko Vnučec-knjižničarka, Ana Bartolić-učiteljica informatike te Tihana Strmo-knjižničarka i ujedno zamjenica urednice monografije, a koja je dala veliki doprinos za izradu i izdavanje iste.

Na svečanosti smo imali priliku vidjeti i čuti naše sjajne tamburaše, recitatore, zbor te video uradak „Evo, jur me zove“ kojim smo predstavili projekt Pavao Štoos s prikazom pučkog glazbenog života 19. stoljeća u izvedbi učenica 7. razreda i učitelja Marija, koji je učenice pratio na starom harmoniju u našoj pokupskoj župi, a koje je snimila i oblikovala Tihana Strmo.

Učiteljica hrvatskog jezika Melita Jurilj, pripremila je tekstualni isječak koji je popratio prezentaciju monografije, a nakon toga su tamburaši izveli

skladbu „Rastanak na Kupi“ uz kazivanje poezije voditeljica programa Antonije Jankeš i Marije Blažinčić.

Ono čime se zaista možemo ponositi je dugogodišnji glazbeno-scenski projekt Festival zabavne glazbe „1. glas OŠ Pokupsko“ kojim smo nedavno promovirali našu školu u izvannastavnim aktivnostima. O nastanku i povijesti festivala govorila je učenica Laura Kaurić, a zatim smo uručili diplome učenicama Valeriji Muža i Tari Kuzmić, koje su osvojile nagrade žirija na ovogodišnjem festivalu i koje su još jednom izvele svoje nagrađene pjesme. Tara Kuzmić je, s pjesmom Dance Monkey, također osvojila i nagradu publike sa 756 glasova, a nagradu i diplomu je uručila ravnateljica festivala Štefica Facko Vrban.

Završetak promocije bila je neizbježna i najljepša pjesma naše škole „Himna škole-Mi ćemo živjeti“ te zajednička fotografija u školskom parku uz po koju suzu rastanka, pogotovo učenika osmog razreda i opći svečani uzvik koji je obznanio da je i ova, vrtoglava nastavna godina konačno uspješno privedena kraju.

Izvor:Marijo Ožaković