Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan oralnog zdravlja


Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD), koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja

20. ožujak je odabran kako bi istaknuo sljedeće: djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima, a navedemo li redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, tj. 3/20, dobit ćemo oralni status koji bi trebale imati zdrave odrasle osobe, 32 zuba i nijedan (0) zubni karijes.

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta” (engl. Be Proud of Your mouth), kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja bez obzira na to imate li 5, 25, 45 ili 75 godina.

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 

Učenici prvog i drugog razreda obilježili su ovaj dan odlaskom do stomatologa u našoj mjesnoj ambulanti. Osim zanimljive edukacije svi učenici su obavili i redoviti pregled na veliko zadovoljstvo doktora Mikulčića i učenika.

Izvor: Jasminka Podlejan