Prijava

Vaša prijava

Terenska nastava- Vukovar


Dana 26. i 27. 5. 2023.g. (petak i subota) održana je terenska nastava iz povijesti za učenike 8. razreda u  Vukovaru. U terenskoj nastavi sudjelovalo je 23 učenika (jedna učenica nije sudjelovala). U pratnji su bili razrednik Tomislav Jelić i učitelj povijesti Siniša Tišma. U Vukovaru smo posjetili sljedeća mjesta:  

  1. Gradski muzej Vukovar, nalazi se u dvorcu Eltz koji je sagrađen u 18. st. Tu nas je voditeljica upoznala s poviješću Vukovara od prapovijesti do danas.  

  1. Ovčara, najveća masovna grobnica u Domovinskom ratu, vodič je održao kraće predavanje. 

  1. Groblje žrtava Domovinskog rata, vodič je održao kraće predavanje   

  1. Dom branitelja na Trpinjskoj cesti, danas se često naziva i „groblje tenkova“, vodič je održao kraće predavanje.  

  1. Vodotoranj, sagrađen je 1968.g. a visok 50 m. Voditeljica je održala kratko predavanje.  

  1. Drugi dan, u MCDR održano je opsežnije predavanje Domovinski rat i Bitka za Vukovar u kojem su objašnjeni uzroci i tijek Domovinskog rata i bitke za Vukovar.  

  1. Razgledavanje MCDR Vukovar, vojnik je održao opsežnije predavanje o bitki za Vukovar, o vrstama oružja, logorima Stajićevo i Begejci te o raznim vrstama minsko-eksplozivnih sredstava. Naglasio je da su velike opasnosti za one koji ih neovlašteno diraju. 

  1. Škola mira i kviz, održano je kraće predavanje o miru, a nakon toga je organiziran kviz na kojem su naši učenici Ivana Grdenić i Matej Šuvak podijelili 3. mjesto s još dvije škole.  

Bili smo smješteni u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. 

Cilj terenske nastave u Vukovaru je bio detaljnije upoznati Domovinski rat, a posebno uzroke i tijek bitke za Vukovar putem izvorne stvarnosti. Cilj terenske nastave je ostvaren.    

 

Izvor: Siniša Tišma, profesor povijesti 

           Tomislav Jelić, učitelj informatike