Prijava

Vaša prijava

Mali volonteri na izletu u Rijeci


Mali volonteri OŠ Pokupsko, i njima pridruženi članovi, u pratnji učiteljica Sanje Milković i Marije Zbačnik te naše knjižničarke Snježane Iveković, bili su u utorak 12. rujna 2023. godine na volontersko-edukacijskom posjetu u Rijeci. S njima su bili i mali volonteri sa svojim učiteljicama iz Krašića te dvije suradnice iz LAG Vallis Colapis, Martina i Vedrana. Naša je grupa prvo posjetila Dječju kuću, preuređenu sušaru tvornice duhana, koja je sada suvremeni kulturni centar na 4. kata prepun sadržaja namijenjenog djeci, a brojni mali Riječani dolaze u nju nakon škole kako bi se odmorili, napisali zadaću ili se malo zabavili. Naši su se učenici upustili u Toboganski tragaonicu – potragu za tragovima raspoređenima po samoj Kući kako bi otkrili zagonetku koju su im dali volonteri koji rade s djecom u Dječjoj kući. Kada su pronašli sve tragove i odgonetnuli zagonetku, dobili su i slatko iznenađenje! Iz Dječje su kuće izišli uspuhani i s osmjesima na licu te rekli da bi voljeli imati sličnu Dječju kuću i u svome mjestu ili u blizini škole.

Sljedeći posjet bio je Volonterskom centru udruge SMART iz Rijeke gdje su ih je čekala nova edukativna radionica. Naši mali volonteri ponovili su što je volontiranje, gdje, kako, kada i na koje sve načine mogu volontirati kroz poučni kviz u kojem nije bilo „krivih odgovora“. Svi su pozorno slušali tuđa mišljenja i o njima konstruktivno razgovarali. Potom, podijeljeni u četiri radne skupine, učenici su sudjelovali u osmišljavanju kratkog teksta za promociju volontiranja, upregnuli glavice i oduševili naše domaćine! Bilo je tu rime, matematike, engleskog jezika i otvorenih srdaca i ruku tako da su naši domaćini iz Udruge SMART bili oduševljeni te su tekstove sakupili i rekli da će ih uvrstiti u natječaj za najbolji tekst. Na odlasku smo dobili i kuglice s kabanicama za uspomenu te se uputili u restoran Kampus studentskog centa na Trsatu na obilni objed s tortom i repetama za obnovu snaga. Nakon ručka spustili smo se na riječki Korzo na kratki obilazak, a i malo šopinga.

Puni dojmova i oduševljenja, novih znanja i prijateljstava, u kasnim večernjim satima vratili smo se u naše Pokupsko maštajući o budućim edukativnim posjetima ovakve vrste!

 

Mali volonteri, učiteljice Sanja i Marija te knjižničarka Snježana