Prijava

Vaša prijava

OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA 5.LIPNJA


 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu i usmjerava politička pozornost te se nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine jest „Slavimo biološku raznolikost“. „Sa milijun vrsta koje su suočene s izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost.“

Proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrova u svijetu te uzrokuje stvaranje i emisiju 30% stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvalitete zemlje za uzgoj hrane. Dok se 25% svjetske proizvodnje hrane odvija na nastanjenom dijelu naše planete, za što se koristi 70% izvora pitke vode.

Velika količina neiskorištene i bačene hrane znači da smo uzalud iskoristili sve resurse koje smo uložili u njenu proizvodnju. Gnojiva i pesticidi koji se koriste u proizvodnji bespotrebno su iskorišteni, no njihov negativan utjecaj na prirodna staništa životinja je trajan.

Aktualna situacija s pandemijom bolesti COVID-19 također nas treba ponukati da preispitamo svoj odnos prema prirodi i okolišu.

Učenici 6. razreda  na satu engleskog jezika napravili su u različitim digitalnim alatima svoj osvrt na ovaj dan. O problematici naše planete Zemlje,učenici 7.razreda govorili su i na satu engleskog jezika,te su učenice Monika i Klaudija napravile plakat u Canvi te wordart uradak na tu temu.

 

Jasminka Podlejan