Prijava

Vaša prijava

Dječji tjedan


U povodu i sklopu Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenog, od 5. do 11. listopada obilježava se i Dječji tjedan čiji je cilj usmjeriti pozornost najšire javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvenoj zajednici te pokretanje novih akcija od šireg značaja za razvoj i odgoj djece. 

Svake godine i naša škola se uključuje u ovu akciju raznim projektima, istraživanjima i radionicama. Ove godine, uz razrednu nastavu, uključio se i 6. razred koji je istraživao kako se školuju djeca diljem svijeta. Kod kuće su izrađivali tekstualne radove u digitalnim formatima te su iste postavili i na plakatima, a na samom satu pratili su video uratke o školskim danima djece Sirije, Japana, Afrike, Venezuele i Šibenika te opisivali njihov život tijekom školovanja.

I učenici 3. razreda istraživali su kako uče njihovi vršnjaci diljem svijeta. Što su sve saznali prikazali su na plakatu kojeg su izložili ispred svoje učionice. Pogledali su i serijal The Most Dangerous  Ways to School koji govori o djeci iz raznih zemalja svijeta, ekstremnim uvjetima u kojima žive i opasnom putu do škole. Na ovaj način upoznali su nove države  te život i školovanje  djece u usporedbi  s njihovim školovanjem. Svojim likovnim radovima po uzoru na poznatu riječku umjetnicu Mirnu Sišul, poslali su poruku svojim vršnjacima diljem svijeta. U prilogu donosimo link spomenutog serijala.

https://www.youtube.com/watch?v=iGRnd8WlcIU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0jkrhi3WXY1W6R9MXin0x0FbThw0udNAuqvdxwGrrFOUzSg7eW3Htuyyc

Učenici 4. razreda također su istraživali odgojno-obrazovne situacije u drugim zemljama svijeta, a oslonac su imali na afričkim zemljama prateći film Škole za Afriku te na izradi plakata. 1. razred i učenici PO Hotnja pratili su dokumentarne filmove te se informirali o prednostima i problemima obrazovanja djece drugih zemalja dok su učenici 2. razreda zajednički proučavali kako se školuju djeca u Japanu, a kod kuće su samostalno odabrali zemlju po izboru što je vidljivo i u foto prilogu.

Izvor: Marijo Ožaković