Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan izumitelja


Dan izumitelja je međunarodni blagdan izumitelja, koji se obilježava u Europi 9. studenog na dan rođenja američke filmske glumice Hedy Lamarr i izumiteljice u području bežičnih komunikacija.

Jeste li znali da je u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica. Iako su u većini zemalja EU žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 posto. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), od 12.840 aktivnih znanstvenika u našoj zemlji, njih 46 posto su žene, pa nas to svrstava na 11. mjesto u Europi.

Projektom na eTwinningu INTERNATIONAL  WOMEN IN SCIENCE DAY II promoviramo žene u znanosti jer SVIJET TREBA ZNANOST,A ZNANOST TREBA ŽENE!

Učenici 3.razreda u svom istraživačkom radu  saznali su koje su žene zaslužne za izume koji su nam danas itekako potrebni i važni: društvena  igra Monopoly, električni hladnjak,stroj za sladolede, perilica suđa, auto brisači, lutka Barbie,..

I u Hrvatskoj ima nekoliko poznatih imena od kojih smo istražili neke poput Rose Ferinčević,Ivane Žiljak te nezaobilazne Zlate Bartl koju još zovu „Teta Vegeta“.

Svoj istraživački rad,učenici su prezentirali izradom prigodnog plakata. Za izradu plakata koristili su se i digitalnim alatima.


Učenici 4.b u emisiji HRT-a Zdrav život

Maraton klub Velika Gorica nositelj velikogoričke atletike