Prijava

Vaša prijava

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca


Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz davne 1956. godine:

Dana 8. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.

U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koje ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine.

Svake se godine Međunarodni dan osoba invaliditetom obilježava drugom temom.

Tema ove godine: Izgraditi bolje: prema svijetu s uključivosti invaliditeta, pristupačnom i održivom svijetu nakon Covida-19 

Učenici 3.razreda obilježili su ovaj dan na satu hrvatskog jezika čitajući  priču Zvonimira Baloga, Prijatelj u invalidskim kolicima. Nakon toga krenuli su u istraživanje na temu  UPOZNAJMO HRVATSKE SPORTAŠE S INVALIDITETOM.

Tko su najuspješniji hrvatski paraolimpijci i kojim se sportom bave?

Izaberi nekog paraolimpijca i  istraži zanimljivosti o njemu ili njoj pa izvijesti ostatak razreda o njima.

Ovo je samo dio njihovog istraživačkog rada o kojem su napravili i prigodni plakat.

Naš poznati i uspješan paraolimpijac je Velimir Šandor kojeg su bolje upoznali čitajući različite članke iz novina.

Budući da je Velimir Šandor nekadašnji učenik naše škole,dogovorili su s njim i kratak video susret . Učenici 3.razreda  pronašli  su svog prijatelja u invalidskim kolicima.

Izvor:Jasminka Podlejan


Ante Krapić u Gorici

Obavijest kandidatima