Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan umjetnosti


15. travnja obilježava se Svjetski dan umjetnosti, događaj koji slavi i podržava veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče osvještavanje raznolikosti umjetničkog izraza i naglašava prinos umjetnika održivom razvoju.

Termin 15. travnja izabran je za Svjetski dan umjetnosti jer se na taj dan 1452. godine rodio veliki renesansni umjetnik Leonardo Da Vinci. Inače, ova manifestacija održava se od 2012. godine na inicijativu IAA - International Association of Art, nevladine organizacije koja je službeni partner UNESCO-a.

Učenici 3. razreda obilježili su ovaj dan uz hrvatskog slikara IVANA RABUZINA.

Tko je bio Ivan Rabuzin?

Rođen je 27. ožujka 1921. godine u Ključu kraj Novog Marofa. Dok je pohađao školu, išao je i na večernji tečaj crtanja. Stvarao je maštovite, poetične krajolike u kojima zavičajni motivi prerastaju u univerzalnu viziju sklada i vedrine u prirodi. Njegova djela su prepoznatljiva po kružićima plave, zelene, ružičaste i ljubičaste boje. Kroz svoje radove naglašavao je simboličnu vezu čovjeka i zemlje. Iste motive izrađivao je i u bakropisu koje je često naknadno bojio akvarelom.

Izvor:Jasminka Podlejan


GKM proslavio Dan planeta Zemlje

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike