Prijava

Vaša prijava

Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem završeno XVIII. Biblijsko bdijenje


Korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu, i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi

Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem, koje je predslavio bibličar Anđelo Maly, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu u subotu 24. veljače završeno je 18. Biblijsko bdjenje u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, trajalo je pet dana. Započelo je na Pepelnicu 14. veljače večernjim misnim slavljem, koje je u prepunoj župnoj crkvi predvodio župnik Norbert Ivan Koprivec. Čitanje Biblije odvijalo se uz zapaljenu uskrsnu svijeću, a u čitanju su sudjelovali vjernici iz župe Navještenja i drugih velikogoričkih župa. Svi čitači Svetog pisma, njih oko dvjesto pedeset, bili su obilježeni vanjskim znakom, šalom koji su za vrijeme polusatnog čitanja nosili oko vrata. Bdjenje je prekidano misnim slavljima tijekom kojih su nadahnute homilije vjernicima uputili vlč. župnik Koprivec,  vlč. Ivan Torbar župnik župe Donja Lomnica, vlč. Mario Dukić župni vikar župe Zagreb – Retkovec, vlč. Vlado Razum duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, vlč. Luka Brešić župni vikar župe Navještenja te vlč. Darijo Kral đakon na službi u župi Navještenja.

“Volim zastati u tišini prije tumačenja riječi Božje jer u tišini Bog najbolje progovara” – započeo je propovijed predslavitelj završne euharistije profesor Maly nakon što je po završetku pročitanog evanđelja sišao s oltara i kratko u tišini sjeo među puk. Osvrćući se na subotnje Evanđelju u kojem Isusu dolazi žena grešnica, pere mu noge svojim suzama i pomazuje ga mašću iz alabastrene posude uputio je vjernicima pitanje: “Zašto smo večeras došli? Jesmo li došli zahvaliti za pročitanu Bibliju ili da čujemo što će reći propovjednik ili da vidimo kako se susjeda uredila za završetak Biblijskog bdjenja ili da bismo nešto čuli i naučili? Ovdje smo došli na gozbu poput one na kojoj je bio Isus u današnjem evanđelju. Na gozbu smo i mi pozvani. Zamislite da na vrata crkve sada uđe prosjak. Kako bismo ga dočekali? Zar ne bismo rekli da mu nije mjesto ovdje nego pred vratima? A da dođe predsjednica sigurno bismo je pozvali na počasno mjesto naprijed?! Ili da dođe osoba poput žene koja je došla Isusu? Onaj koji je pozvao Isusa na gozbu pomalo se sablažnjavao. I mi smo ponekad poput farizeja jer se čudimo tko sve ide u crkvu. Ne bismo li trebali biti poput ove grešnice? O toj ženi govori se već gotovo 2000 godina, o ženi koja je učinila poniznu gestu. Mi dolazimo danas na ovu gozbu donoseći sve svoje slabosti na oltar kako bi nas On preobrazio da budemo radosni navjestitelji i da svima kažemo  ¨Isus te ljubi i oprašta ti¨. Prožeti smo zazivom: ¨Dođi Gospodine Isuse!¨ I on će doći ako budemo otvoreni njegovoj riječi i ako je budemo provodili u našoj svakodnevici”, zaključio je propovijed profesor Maly.

Euharistijsko slavlje uzveličao je pjesmom župni zbor mladih Navještenje. Na kraju misnog slavlja uslijedio je zajednički blagoslov Biblija koje su vjernici donijeli sa sobom nakon čega je župnik zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i danonoćnom čitanju Biblije. Biblijsko Bdjenje ovjekovječeno je zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja.

Slavlje, na kojem su sudjelovali i župljani drugih župa velikogoričko-odranskog dekanata i grada Zagreba, kao kršćanski agape nastavilo se nakon svete mise u župnom pastoralnom centru Nazaret. U toplom zajedništvu prisutni su iznijeli doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijelili iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevnici. Svi oni koji su čitali Sveto Pismo tijekom Biblijskog bdjenja imali su se priliku upisati i u knjigu dojmova, iz koje izdvajamo nekoliko  svjedočanstava:

„Otvorimo se Božjoj riječi danas i kroz čitav svoj život da se Bog po nama proslavi! Molimo na početku korizme: ¨Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni!¨“

„Hvala ti Bože na riječima koje sam čitala. Molim te oslobodi me mrmljanja, pretvaranja, sebičnosti i svega onoga što me udaljava od Tebe te mi daj svoga Duha mira, ljubavi, opraštanja i vjere da mogu ljubiti i one koji su mi teški.“

“Hvala Ti što si usred knjige Levitskog zakona stavio rečenicu  o ljubavi bližnjeg i tako mi još jednom potvrdio da je ljubav iznad svega, iznad svakog zakona i pravila. Daj mi snage da živim i širim ljubav do vječnosti.”

“Čitala sam dio oko izgradnje hrama Božjega. Bože, darujem ti svoje srce da u njemu izgradiš svoj hram.”

“Bože moj učini moje srce poniznim da sve tvoje riječi urode plodom u meni.”

Ovogodišnje, kao i dosadašnja Biblijska bdjenja, imalo je za cilj, ne samo da se Biblija pročita, već je to bio korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

U župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje.

Tekst: Snježana Kirinić Grubić

Foto: Marija Kirinić i Snježana Nikolić

The post Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem završeno XVIII. Biblijsko bdijenje appeared first on Navještenje.