Prijava

Vaša prijava

Rad Radne skupine za unaprjeđenje upravljanja prirodnim resursima na području Grada Velike Gorice


U sklopu projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima Grad Velika Gorica u suradnji s ostalim partnerima na projektu osnovao je u lipnju 2016. godine Radnu skupinu za unaprjeđenje upravljanja prirodnim resursima na području Grada Velike Gorice.

Do danas je održano 5 sastanaka na kojima se raspravljalo kako poboljšati upravljanje prirodnim resursima koji su u nadležnosti Grada, prije svega na način da se pravovremeno uključe građani, putem inicijativa, udruga ili osobno. Članovi radne skupine odabrani su putem javnog poziva i u skupini djeluju volonterski. Među članovima su predstavnici udruga s područja Velike Gorice, kao što su Zelena mreža aktivističkih grupa iz Vukomerića, Pčelarska udruga Turopolje, Eko regija i Građanska inicijativa iz Novog Čiča, a pored predstavnika Gradske uprave sudjeluju još i Turistička zajednica Velike Gorice i Hrvatske šume.

Radna skupina je odličan alat za izravno uključivanje građana u aktualne teme ili probleme koje jedinica lokalne samouprave može lakše riješiti uz pomoć zainteresiranih građana. Na ovaj praktičan način koji je po standardima visoko na ljestvici participacije, građanima se otvara uloga partnera, a ne kočnice u razvoju Grada – izjavio je Marko Ercegović iz Udruge Gradova RH jednog od partnera na projektu.

Jedan od plodova dobre suradnje radne skupine s Gradom je inicijativa koje je došla iz Pčelarske udruge Turopolje, a radi se o projektu Pčelarskoga parka u Velikoj Gorici. Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša prihvatio je ideju, pronađena je odgovarajuća lokacija, te nakon predstavljanja ostalim gradskim uredima i gradonačelniku, za projekt je dobiveno zeleno svijetlo.

To bi bio prvi pčelarski park u Hrvatskoj gdje bi bile posađene biljke i drveće koje su interesantne za nas pčelare i građane, gdje bi bile igračke prilagođene i djeci i stanarima koji žive na području Grada Velike Gorice – objasnio je ideju Mario Zbačnik iz Pčelarske udruge Turopolje.

Sastanci radne skupine održavaju se po potrebi, uglavnom kvartalno, u prostorijama Ekoregije u Zagrebačkoj ulici. Na ovaj se način Ekoregija želi aktivnije uključiti u aktivnosti zaštite okoliša i sudjelovanja građana.

Nakon četiri godine možda usporenijeg rada Ekoregija od travnja ove godine se pokrenula puno više u svim zbivanjima na području Velike Gorice i općina Kravarsko , Pokupsko i Orle te na Zagrebačkom području. Od dosadašnjih projekata tu su bili poticanje elektromobilnosti i elektropunionica, kako je poznato Grad Velika Gorica je uveo 5 punionica i sustav za javne gradske bicikle, a bili smo i suorganizator biciklijade Vg-Zg-Vg.  Kroz radionice na temu energetske učinkovitosti uspjeli smo ljude privoliti i objasniti zašto je energetska učinkovitost važna i korisna – ispričao je ukratko Josip Kolarec, predsjednik Eko regije.

Svi zainteresirani građani mogu slati svoje ideje i primjedbe vezane za prirodne resurse na području grada na e-mail: sudjeluj@gorica.hr


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike