Prijava

Vaša prijava

Započeli Jurjevski dani


Paljenjem Jurjevskog krijesa noć pred Jurjevo, u srijedu 22. travnja u Parku dr.Franje Tuđmana, otpočele su turopoljske proslave Jurjeva.

Običaj paljenjem krijesa simbolizira tjeranje zime i dozivanje proljeća, te ujedno dan svetog Jurja obilježava i pravi početak poljoprivredne godine. Upravo ovom događaju, noć uoči Jurjeva prisustvovali su mali i veliki Velikogoričani u središnjem gradskom parku.

krijes-park-pub.jpg

Velikogoričani su se okupili oko 19 sati, a malo iza toga počeo je prigodni program kojeg su pjesmom i plesom ispunili članovi Folklornog ansambla Turopolje. Obučeni u narodnim nošnjama, zajedno s našim Turopoljskim banderijem donijeli su dašak atmosfere uoči ovog narodnog običaja kako se kroz povijest obilježavao u našem kraju. Naravno ni ove godine krijes nije mogao proći bez vrijednih članova Izviđačkog odreda Tur koji su složili krijes i zajedno s DVD-om Velika Gorica čuvali.

kriejs-folklorasi1.jpg

krijespark-kol.jpg

Sveta misa u Odri

Na sam dan Svetog Jurja, 23. travnja, Turopoljski banderij s vodstvom Plemenite opčine turopoljske nazočio je Svetoj misi u crkvi Svetog Jurja u Odri, a na isto mjesto vraća se i u nedjelju 26. travnja kada će hrvatske povijesne postrojbe nazočiti Svetoj misi.