Prijava

Vaša prijava

Žirovina se vraća u Turopoljski lug


Bijeg od gradske vreve i vrućeg asfalta ovoga vikenda potražite u Turopoljskom lugu, većega hlada od onoga stoljetnih hrastovih stabala teško da ćete naći. Razlog više za posjetu plućima Velike Gorice imate u nedjelju kada se održava Žirovina – tradicionalna manifestacija Plemenite opčine turopoljske.

 
Žirovinom se nastoji očuvati svijest da su šume Turopoljskog luga nekoć bile ispunjenje turopoljskim pajcekima koji su se ondje hranili žirom. Rodnost hrasta i količina žira provjeravala se nakon Bartolova kako bi se vidjelo hoće li biti hrane za svinje, a u želji da taj običaj ne ode u zaborav nastala je manifestacija Žirovina.

 
Uz druženje, u Lugu vas očekuje program Hrvatskog pjevačkog društva Kučani, a oživjeti će i stare pastirske igre prasičkanje – miks golfa i hokeja na travi; te baltičanje – vještina rukovanja sjekiricom. Ne morate ni brinuti za nedjeljni ručak jer će miris šume nadjačati onaj gulaša od turopoljske svinje.

 
Magna silva odnosno Velika šuma, kako se u prvim zapisima govori o Turopoljskom lugu, izgradila je cijeli turopoljski kraj ne samo kroz drvenu građu već i prihode koje je Plemenita opčina turopoljska ulagala u razvoj našega kraja. Više o tome moći ćete čuti u predavanju “Kako je Turopoljski lug izgradio Veliku Goricu” profesora Hrvoja Malčića.

 
Plementaši će se okupiti već u 10 sati ujutro kada će prisustvovati Svetoj misi u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana u Kučama gdje će nakon mise obići staru školu, ali se i uputiti do Krčkih vrata – spomenika neraskidivoj vezi šume i turopoljskog čovjeka. Druženje će nastaviti u lugarnici “čardak” u Turopoljskom lugu gdje se u 13 sati i službeno otvara Žirovina na koju ste svi dobro došli!