Prijava

Vaša prijava

Proslava Jurjeva u Lukavec-gradu


Najveća proslava Jurjeva u turopoljskom kraju je i ove godine održana u starom Lukavec-gradu gdje sve od 1993. godine nedjeljnim događanjem završava Jurjevski tjedan u Turopolju. Unatoč prijetnji kišnih oblaka proslava je okupila sve one koji ovaj obiteljski dan rado provode u zelenom okruženju povijesne utvrde oko koje se smjestio niz zanimljivih aktivnosti i događanja. 

Nedjeljni dan otvorili su majstori kotlovine koji su se natjecali na trećem izdanju Svjetskog prvenstva u pripremanju kotlovine koje je i ovog puta organizirao Rotary klub Velika Gorica. Najboljima su se pokazali momci iz HNK Gorica te tako dokazali da nisu uspješni isključivo na nogometnim terenima. Druga je bila ekipa VG Komunalca, a kotlovina na drva Plemenite opčine turopoljske zauzela je treće od 15 prijavljenih ekipa. 

Izložba konja i tabor Vitezova Zelingradskih

U okruženju starog dvorca istovremeno se održavala i ocjenjivačka izložba konja ‘hrvatski posavac’ koju su organizirali turopoljski uzgajivači ove plemenite životinje. Bilo je tu i vožnje kočijom, jahanja, ali i sajma rukotvorina i domaćih proizvoda s kojega su dječje ruke najčešće izlazile pune drvenih igračaka – mačeva, štitova, praćki, samostrijela…

Poseban doživljaj, posebice onima najmlađima pružili su Vitezovi Zelingradski koji su na malom otoku pokraj dvorca podigli svoj tabor u kojemu su prikazali kako je izgledao život u srednjovjekovnom taboru s izlogom opreme i oružja te starim zanatima. Uz interaktivnu radionicu streličarstva koja je također oduševila klince našlo se i praćkalište te katapult pred zidom, a srednji vijek oživio je i kroz prikaz mačevalačkog turnira i igrokaz lov na vepra.

Mališani su se uz viteški tabor uključili i u aktivnosti u kampu Skauta TUR-a, dječju kreativnu radionicu Centra za djecu, mlade i obitelj u kojoj su crtali male ruke dok su već iskusne ruke umjetnika crtale turopoljske motive na ovogodišnjoj likovnoj koloniji.

Izložba maketa oduševila

Pored svih opisanih sadržaja i aktivnosti koje je nudila proslava Jurjeva posjetiteljima je za oko posebice zapela izložba drvenih maketa koje je vrijednim rukama izradio Stjepan Mihanović.

Naime, tema ovogodišnje izložbe u dvorcu bila je ‘Turopoljsko drveno graditeljstvo’ u sklopu koje su se mogle vidjeti drvene makete najpoznatijih kurija, crkvi i kapelica Turopolja, a koje je godinama izrađivao ovaj Kurilovčan. Izložba se dojmila brojnih gostiju, a na zamolbi učiteljica goričkih škola u dvorcu će se zadržati još neko vrijeme kako bi se u sklopu zavičajne nastave što više osnovnoškolaca upoznala s drvenim graditeljstovm našega kraja.

Povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske

Pored domaćeg Turopoljskog banderija, proslavu u Jurjevu uveličalo je 14 povijesnih hrvatskih postrojbi, ali i gosti iz BiH i Mađarske. Riječ je o zaista šarolikom društvu koje je pristiglo iz gotovo svakog kutka Hrvatske pa su se tako u Lukavcu mogle vidjeti Karlovačka građanska garda, Gradska straža Bakar, Lička pukovnija Gospić, Svetonedeljska garda ‘Petar Erdody’, Križevačka djevojačka straža, Povijesna postrojba Ivanić Grada ’10. Satnija Ivanić’, Gradska straža Požega, Samoborska narodna garda, Serežani- Stari graničari iz Županje, Žumberački uskoci, Ban Gašpar Alapić, ali i Zrinyi vitezovi iz Szigetvara iz Mađarske te Hajdučka družina Mijata Tomića koja je pristigla iz Tomislavgrada.

Povijesne postrojbe okupile su se kod muzeja Turopolja već u 11 sati, nakon čega su prisustvovali Svetoj misi u NBDM. Postrojbe su nakon mise položili vijence kod spomenika Golubica te nastavili druženje u Lukavcu gdje je u 17 sati održana smotra i predstavljanje.

Jurjevski krijes za kraj

Za onaj najljepši jurjevski ugođaj i ovog su se puta pobrinuli mali i veliki folkloraši turopoljskih kulturno umjetničkih društava, a glavni događaj cijeloga dana svakako je bilo paljenje jurjevskog krijesa održano u sumrak. Krijes su tradicionalno složili članovi Skauta TUR-a koji su cijeli dan proveli u druženju s roditeljima ispod krošnji starih hrastova u okruženju dvorca. Nakon paljenja krijesa, a u povodu dana Sv. Jurja zaštitnika izviđača, položili su i zakletve kraj krijesa.

Tako je nastavljen stoljetni običaj tjeranja zime i dozivanja proljeća, a druženje je do dugo u noć nastavljeno pod šatorom uz koncert Pirata i tamburaškog sastava Milenij.

[See image gallery at turopolje.hr]

Foto: Josip Škof