Prijava

Vaša prijava

Nova knjiga o povijesti Turopolja ugledala svjetlo dana

[]

Plemenita općina turopoljska i Biblioteka Albatros danas su objavili kako je iz tiska izašla, a od ponedjeljka će biti u prodaji, povijesna knjiga Ivana Rožića pod nazivom “Povijest plemenite općine turopoljske”. Knjiga se po cijeni od 150 kuna može nabaviti od ponedjeljka 25. svibnja na info pultu POUVG-a odnosno u uredu Plemenite općine turopoljske u zgradi velikogoričkog kina. Svečana promocija knjige bit će 2. lipnja, a to tada ćemo imati već i prve kritike ovog izdanja.

Dokumentiranih gotovo osam stoljeća zapisa o životu i stalnoj borbi Turopoljaca za svoje mjesto pod suncem nepresušno je vrelo povijesnih spoznaja kako o Turopolju tako i životu na hrvatskom tlu od 13. stoljeća nadalje. Kako bi nam te spoznaje razjasnio, a pritom i prikazao važnost Plemenite općine turopoljske za naš kraj i Hrvatsku, na istraživački pohod uputio se Ivan pl. Rožić, prisjednik POT-a. Ono što je započela kao ideja o pripremanju i tisku “Kratke povijesti Turopolja” kroz godine istraživanja se proširilo u ovo vrlo vrijedno izdanje. Svaki novi zapis, arhivsko otkriće, nova spoznaja povjesničara i novi izvor sve više je razotkrivao tu “veliku povijesnu nepoznanicu”, kako se nazivalo često Turopolje. U konačnici, mozaik tih spoznaja sada je uobličen u tristotinjak stranica nastalih iz 200 izvora na koje se autor poziva u knjizi, a već sama brojka o 700 bilješki – “fusnota”, dovoljno govori o obimu i vrijednosti autorovoga rada za razumijevanje života u Turopolju kroz povijest.

Knjiga “Povijest Plemenite općine turopoljske”, autora Ivana pl. Rožića, djelo je nakon čijeg će čitanja svaki Turopoljac i građanin Velike Gorice biti ponosan na svoj kraj i njegove ljude, njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, na stoljeća borbi za tadašnji i današnji bolji život na ovim prostorima. Obveza je naša ne dopustiti zaboravu ta dostignuća proizašla iz zajedništva i rada turopoljskog čovjeka.