Prijava

Vaša prijava

Korak bliže Oznaci izvornosti za meso turopoljske svinje

[]

Članovi Plemenite općine turopoljske proteklih su mjeseci marljivo radili kako bi svinjama turopoljske pasmine, za koje brinu u gateru u Lukavečkom čretu, osigurali još bolje (prostorne) uvjete. U nekoliko radnih akcija, uz financijsku podršku Grad Velike Gorice, ogradili su dodatnih 35 hektara šumskog područja za njihovu ispašu. No, uz fizičke radove, nije se zaboravilo niti na onu znanstvenu komponentu rada. Upravo su ovih dana finalizirali važan projekt za budućnost turopoljske svinje.

Radi se o projektu izrade “Specifikacije oznake izvornosti za meso turopoljske svinje”, vrijednom 94 tisuće kuna koji je dobio potporu Ministarstva poljoprivrede 2017. godine u iznosu 80% troškova projekta, a koji je povjeren znanstvenicima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu s kojima se posljednjih godina “brusila” dokumentacija. Ovim projektom bi nakon nacionalne, pa potom europske valorizacije, meso turopoljske svinje postao prvi zaštićeni proizvod Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice koji bi nosio ovu prestižnu oznaku izvornosti koju danas nose najkvalitetniji proizvodi – od Malostonske kamenice, Paške janjetine, Korčulanskog maslinovog ulja ili Istarskog pršuta. Projekt je uključivao izradu Specifikacije kojom se definiraju svojstva ovog proizvoda te uvjete pod kojim se može proizvoditi kako bi se koristila oznaka, prikupljeni su povijesni dokazi koji potvrđuju jedinstvenost turopoljske svinje, napravljena su laboratorijska istraživanja mesa te provedeno ispitivanje tržišta.

No, nema pobjedničkog slavlja zbog završetka projekta jer je ovo tek početak dokazivanja da Turopoljci imaju proizvod koji će stati uz bok europskim zaštićenim proizvodima, a u nadolazećem vremenu moraju stvoriti i poslovni okvir koji trebaju prepoznati uzgajivači za koje je ovaj postupak priznavanja proizvoda i pokrenut. Ti razgovori, otežani korona krizom, upravo slijede.

– Kada bi naša Oznaka izvornosti danas stupila na snagu najveću korist od nje imala bi jedna tvrtka u austrijskom vlasništvu koja svoje proizvode od turopoljske svinje, a trenutno drže najveći broj svinja turopoljske pasmine i to na farmi u Varaždinu, izvozi u Austriju gdje je naša pasmina prepoznata unazad cijelog stoljeća i postoji tržište koje ispunjava njihov “mješanac” našeg turopoljskog pajceka. Proizvod koji oni nazivaju Meso turopoljske svinje ne ispunjava uvjete specifikacije, naročito po zemljopisnom podrijetlu, i ne bi se više smio prodavati pod nazivom “Turopolische Schwein” što otvara i put da to tržište preuzme zaštićeni hrvatski proizvod. No, nažalost daleko smo još od toga jer postupci priznavanja mogu trajati godinama, sjetimo se samo priče s istarskim vinom Teran, no danas smo korak bliže – kaže župan POT-a Juraj Odrčić uvjeren da je Turopoljska svinja potencijal za razvoj poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma u Turopolju i okolici.