Prijava

Vaša prijava

Projekt Ekomuzej Bistra – očuvanje materijalne i nematerijalne baštine primjenom zelenog modela

[]

Provedbom projekta Ekomuzej Bistra, Općina Bistra u suradnji s Udrugom Ekomuzej Bistra i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije radi na obnovi i rekonstrukciji  zgrade stare škole u Poljanici Bistranskoj, zaštićenog kulturnog dobra, a u svrhu očuvanja materijalne i nematerijalne baštine ovog kraja. Revitalizacijom ovog zaštićenog kulturnog dobra uspostavit će se suvremeni i moderno opremljeni kulturno-turistički centar sa središnjim interpretacijskim i dokumentacijskim baštinskim centrom Ekomuzeja Bistra, stalnom muzejskom izložbom i prostorima za kreativne radionice te  turističkim informativnim centrom sa suvenirnicom.

Projektom se predviđa izrada zelenog modela muzeološkog koncepta. Zeleni model u koncipiranju muzejskih sadržaja odnosi se prije svega na odabir tema i načina na koji se one interpretiraju. Zeleni će model u razradi likovnih elemenata izložbe podržavati uporabu ekološki prihvatljivih materijala, a tematske cjeline stalnog postava usmjerene su na elemente tradicijskog života koji se, iz današnje perspektive, mogu smatrati prihvatljivim ekološkim modelom, poput tradicionalne obrade zemlje; upotrebe prirodnog materijala iz okoliša za gorivo, gradnju kuća i izradu inventara. Tako će stalni postav ekomuzeja biti predstavljen u četiri tematske cjeline: (1) Prirodno i natprirodno – interpretacija elemenata specifičnih prirodnih obilježja Bistre (vode, šume, ljekovitog bilja, životinjskih vrsta), tradicijskih vjerovanja u natprirodno te tradicije prerade drvenog ugljena – vuglenarenja, kao nematerijalnog umijeća; (2) Hiža –  interpretacija odabranih aspekata svakidašnjega tradicijskog života i običaja (tradicijsko ruho i prehrana; svadbeni, uskrsni i božićni običaji) koji čine istaknute elemente nematerijalne kulture bistranskog kraja (umijeće izrade tradicijskoga bistranskog nakita, umijeće izrade božićnog lustera od slame i kinča od krep-papira, umijeće izrade gibanice, itd.); (3) Rad (zemlja) – davanje uvida u povijesni kontekst rada na zemlji i u gospodarske običaje (tradicijske alate, vodenice, sadnju poljoprivrednih kultura, uzgoj stoke, preradu mlijeka, kulturu pijenja vina) i (4) Učionicainterpretacija povijesti školstva u Bistri te najvažnijih kulturno-povijesnih i društvenih događaja od prvog spomena Bistre 1209. do danas.

Svakako važan komunikacijski medij izložbe bit će IKT uređaji sa slušalicama koji će korisnicima omogućiti digresije pri interpretaciji određenih tema, i to uz uporabu izvornog dijalekta te karakterističnu atmosferu i audiovizualni doživljaj.

Planirani kraj provedbe projekta je rujan 2023. godine.

The post Projekt Ekomuzej Bistra – očuvanje materijalne i nematerijalne baštine primjenom zelenog modela appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.