Prijava

Vaša prijava

100 godina kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu

[]

Ove nedjelje 12. lipnja pa do 19. lipnja u Mraclinu se održavaju XVII. dani svetog Vida i proslava stote godišnjice kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu.

KUD „Dučec“ Mraclin koji vuče korijene još od crkvenog zbora Vjenčić iz 1922. godine, ove 2022. godine slavi 100 godina svog djelovanja. S brojnim članstvom, programima usmjerenima prema folklornom amaterizmu, zaštiti i obnovi baštine, godinama je nositelj kulturnog i društvenog života Mraclina. Manifestacije poput lipanjskih Dana sv. Vida ili Dučecovih spelancija, potom brojni tamburaški sastavi potekli iz KUD-a, snažan su doprinos očuvanju lokalnog identiteta i tradicije, a privlače sve brojniju publiku iz Turopolja i Zagreba.

Imajući u vidu da gotovo i nema kuće u Mraclinu koja nije dala ponekog člana Društva te da je Dučec na razini Grada Velike Gorice i te kako prepoznatljiva kulturna institucija, ova proslava nesumnjivo svjedoči o kontinuitetu kulturnoga djelovanja u Mraclinu još od vremena Radićevih i Hercegovih ideja o selu kao subjektu vlastite i nacionalne povijesti. Kroz osam prigodnih događanja koji će se održavati od 12. do 19. lipnja 2022. godine, na lokacijama u Mraclinu, KUD „Dučec“ obilježiti će sto godina svog djelovanja i na taj način zahvaliti se svim članovima koji su utkali dio sebe u Društvo. Programi koji će se održati u sklopu velikog jubileja su: dječji folklorni susreti u Mraclinu, otvorenje izložbe fotografija “Od Vjenčića do Dučeca” i promocija novog nosača zvuka, promocija dokumentarnog filma “100 godina kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu tamburaška večer sjećanja na mraclinske tamburaše, svečana sjednica te veliki folklorni koncert.

Više informacije možete vidjeti ovdje

The post 100 godina kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.