Prijava

Vaša prijava

Naftalan kao predvodnik zdravstvenog turizma Zagrebačke županije

[]

Jeste li znali kako se jedini izvor ljekovitog ulja naftalana u Europi, nalazi u Ivanić-Gradu u Zagrebačkoj županiji?

Naftalan je zemno mineralno ulje i već je davno prepoznat kao prirodni ljekoviti saveznik u očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti, a kao ljekovito sredstvo prvi puta se pojavio u istočnjačkoj medicini. Prve podatke o ljekovitosti zabilježio je još u 13. stoljeću, Marco Polo, a naftalan se u medicinske svrhe koristi već 600 do 700 godina. Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama točnije fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka na dna mora ili jezera, gdje su bili prekriveni mineralnim česticama.

Naftalan je neprocjenjivo blago koje nam je ostavilo Panonsko more, a naftalanska terapija izuzetno je blagotvorna u liječenju kožnih, upalnih reumatskih bolesti, te bolesti zglobova i kralježnice, ali i u liječenju opeklina i rehabilitaciji nakon raznih operativnih zahvata.

Zbog otkrića naftalana i termomineralne vode u Ivanić-gradu, još 1989. godine otvoreno je lječilište Specijalna bolnica Naftalan, koja je danas vrlo poznata u Europi, pa i šire. Naftalan broji preko 20.000 liječenih pacijenata, a brojni su znanstveni radovi dokazali ljekovitost naftalana, ali i termomineralne vode, zbog čega je Ivanić-Grad jedinstvena destinacija zdravstvenog turizma. Naftalanska terapija izuzetno je blagotvorna u liječenju kožnih bolesti, prije svega psorijaze i neurodermitisa, upalnih reumatskih bolesti poput reumatidnog i psorijatičnog artritisa te bolesti zglobova i kralježnice. Osobama s tim bolestima naftalanska terapija značajno poboljšava kvalitetu života.

Kompleks s tri unutarnja i jednim vanjskim bazenom, novom kuhinjom i restoranom, teretanom te multifunkcionalnom dvoranom obogatio je ponudu Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić-Gradu. Škola plivanja za djecu, rekreativno plivanje, hidromasaža, vježbe u vodi, pilates i ostali fitnes programi na raspolaganju su kako pacijentima Naftalana tako i građanstvu. Bazeni su otvoreni za građanstvo od 7 do 21 sat.

“Zdravstveni turizam važna je karika u turizmu naše županije, a Naftalan zasigurno prejanica s obzirom na kapacitete, značajna ulaganja i tradiciju koju lječilište ima. Ključni društveni izazovi za razvoj zdravstvenog turizma su rast troškova EU zdravstvenog sustava, prevencija i novi oblici liječenja odnosno personalizirana medicina, demografske promjene kroz konstantno starenje stanovništva te potreba za zdravijim načinom života. Zagrebačka županija prepoznata je i kao destinacija zdravstvenog turizma koji u Europskoj uniji najbrže raste i smatra se visoko dohodovnom gospodarskom granom koja onda vertikalno veže i osnažuje i brojne druge segmente važne za ubrzani razvoj cijele regije,” ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

The post Naftalan kao predvodnik zdravstvenog turizma Zagrebačke županije appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.