Prijava

Vaša prijava

Adventska idila Zagrebačke županije


Paljenjem prve adventske svijeće diljem Zagrebačke županije započeo je niz događanja, a mi vam donosimo dio blagdanske čarolije zelenog zagrebačkog prstena u iščekivanju najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića.

Baš kao što je zeleni zagrebački prsten prirodom raznolik i kulturom bogat kraj, tako su božićna događanja na području Zagrebačke županije zanimljiva, šarolika i posebna. Dakako, u blagdansko vrijeme sve i dalje počiva na dobrim starim običajima i narodnoj baštini, ali u kombinaciji s moderno osmišljenim zabavnim programima za sve uzraste. Zaželite li se mirnijeg i ugodnijeg adventskog minglanja u izravnom dodiru sa živom tradicijom, zagrebačka okolica idealno je odredište. Blagdanske su proslave ovdje dovoljno raskošne da nas zadive, ali uvijek uz pravu mjeru skromnosti i dostojanstvenosti da se ne izgubi pravi duh Božića. Od Prigorja, Moslavine i Turopolja, preko jaskanskog i samoborsko-žumberačkog kraja, pa do sutlanskih dolina i bregova, svako mjesto želi se predstaviti u prepoznatljivom blagdanskom ruhu, širiti svjetlost, toplinu i dobro raspoloženje.

Uz obilje lampica i maštovito uređenje, svaki zavičaj ponosno će istaknuti svoju etnografsku baštinu i originalne starinske ukrase. Organizirane su i raznovrsne radionice za izradu blagdanskog dekora i kolačića. Tako će Zavičajni muzej u Donjoj Kupčini naučiti posjetitelje kako su se nekada izrađivali božićni ukrasi od krep papira, ovčice od gline, tijesta i vune, a u Samoboru možete doznati što je kinč. Osim unikatnih dekoracija, lokalni suveniri i autentični proizvodi u ponudi su brojnih blagdanskih sajmova diljem zagrebačke okolice. Jedan takav odvija se pod nazivom Dvorac pod svijećama u prekrasnom ambijentu dvorca Lužnica kod Zaprešića. Uz božićni sajam, Advent u Jaski uključuje Žive jaslice, ali i radionicu izrada jaslica, a živopisne sajmove naći ćete i u Ivanić-Gradu, Vrbovcu, Pisarovini, Mariji Gorici.

Najiščekivaniji dan je nedjelja, kad se svi okupljaju za paljenje nove adventske svijeće, uz prikladnu božićnu glazbu, zimska jela i kuhano vino. Duhovnim temama uvijek je protkan atraktivan glazbeno-scenski program svakog lokalnog  festivala. Tu su kazališne predstave, tematske izložbe, nastupi kulturno-umjetničkih društava i zborova, a večeri su stvorene za zimsku idilu i druženja uz živu svirku poznatih glazbenika. Dugo Selo ima Advent na kleti, Sveta Nedelja ima Zimske cajte, Sveti Ivan Zelina okuplja se u Čudesnoj šumi, a u Križu rade božićni koncert u čast svojoj slavnoj mještanki, opernoj divi Milki Trnini. U Velikoj Gorici slavlje kulminira sredinom prosinca kad se spajaju Dan grada i blagdan svete Lucije, a tad se održava i specifičan običaj – Lucijsko spravišće u dvorcu Lukavec.

Naravno, u svemu uživaju i najmlađi, kojima su na raspolaganju otvorena klizališta u Samoboru, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Jastrebarskom, Vrbovcu i Svetoj Nedelji, dok im u Zelini u pohod stiže Djed Božićnjak na motoru. Badnjak i Božić rezervirani su za obiteljska okupljanja, a posebno je svečano na polnoćkama u crkvama po gradovima i selima oko Zagreba. Među dojmljivijim lokacijama za tihu noć sigurno je kapela sv. Jurja na brdu Tepecu povrh Samobora ili neka od jedinstvenih turopoljskih drvenih kapela. Nakon božićnog ciklusa, red je na ispračaju stare i dočeku nove godine. Već je običaj da se na Silvestrovo u podne u mnogim mjestima organizira dječji doček Nove godine. Navečer se glavni trgovi pretvaraju u veliku zabavu na koju su svi pozvani, a nakon male stanke praznično raspoloženje i druženja na otvorenom nastavljaju se sve do blagdana Sveta tri kralja. U adventskom kalendaru Zagrebačke županije svatko može pronaći savršeno vrijeme i mjesto za nezaboravne blagdanske doživljaje.

 

The post Adventska idila Zagrebačke županije appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.


Rezultati poziva na mobilnost