Prijava

Vaša prijava

Saznajte više o Turopolju

[]

Znate li da je turopoljskim šumama nekad slobodno lunjala turopoljska svinja, autohtona pasmina koja potječe od divlje europske svinje sus scrofa ferus europeaeus i da prvi pisani trag o ovoj autohtonoj pasmini domaće svinje datira iz davne 1352. godine.
Nastala je na području današnjeg Turopolja u VI. stoljeću  križanjem šiške sa slovenskom krško-poljskom pasminom (Đikić Marija, Jurić I., 2002.). Razvoj turopoljske svinje tekao je u dugom vremenskom periodu, a do prekretnice je došlo početkom četrdesetih godina 19. stoljeća kada je Miško pl. Leder iz Kurilovca križao svoje domaće svinje sa neutvrđenom pasminom svinja. Tim postupkom dobivene su valjane svinje sa ustaljenim svojstvima koje su odgovarale gospodarskim zahtjevima onog vremena.
Turopoljske svinje spadaju u srednje velike pasmine svinja s visinom do grebena odrasle svinje od oko 75 cm. Živahne su, inteligentne i dobre ćudi, otporne na promjenu hrane i vremenskih prilika, savršeno prilagođene životu na močvarnom tlu i vremenskim nepogodama.
Žive u slobodnom uzgoju i vrlo dobro se uklapaju u ekosustav hrastovih šuma iskorištavajući njihove proizvode.

Meso turopoljske svinje je sočno i ružičaste boje te je stoga vrlo cijenjeno.

Udruga Plemenita opčina turopoljska nadležna je za provedbu uzgoja turopoljske svinje.

 

The post Saznajte više o Turopolju appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.


Knjižna booka u Školskim novinama

Došel je došel Juraj Zeleni