Prijava

Vaša prijava

Samoborska kremšnita postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro

[]

Foto: Ivan Tibor Grujić & Marivo

Naša najpopularnija slastica, Samoborska kremšnita, od sada je i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend.

Naime, prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja 2021., tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisani u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kako se navodi u obrazloženju Ministarstva, ova slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja, poznata je pod raznim nazivima i inačicama na području srednjeeuropskih i mediteranskih zemalja, a jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj je upravo samoborska.

Originalan recept osmislio je 1920-ih godina slastičar Đuro Lukačić, koji ih je pripremao sve do 1966., nakon čega je pomagao u njihovoj izradi. Dvije slastičarke, Višnja Vukmanović i Branka Žganjer originalan su recept i znanje prenijele u Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koji su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra. Tradicija izrade samoborske kremšnite njeguje se u ovim slastičarnicama i dan danas, tako da u ovoj pjenastoj slastici uživaju brojni posjetitelji, gosti, turisti, izletnici i planinari…

Kraljica svih kolača, tako joj se tepa u Samoboru. Jedan od simbola i prva asocijacija na Samobor u Hrvatskoj i izvan nje. Slastica je to zbog koje svi uvijek rado dolaze i gotovo je nezamislivo da netko posjeti Samobor i ne proba finu laganu žućkastu kremu između prhkog lisnatog tijesta. Zbog nje se čeka i u redu. Nosi se doma kao suvenir iz Samobora pa makar se i ohladila putem. Postoji nekoliko recepata za ovaj kolač, ali samoborska kremšnita je jedinstvena zbog svoje pripreme, ali samoborskog ambijenta u kojem u njoj treba uživati.

Video: https://youtu.be/HiuEu47ZsEA

The post Samoborska kremšnita postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.