Prijava

Vaša prijava

Rudarska greblica – prvi gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji kojoj je odobrena europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

[]

    
Danas je autohtonom gastronomskom proizvodu Zagrebačke županije popularnoj Rudarskoj greblici odobrena zaštićena oznaka  zemljopisnog podrijetla i to na europskoj razini. Ovom oznakom, Rudarska greblica postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Priprema Rudarske greblice već je 2007. godine proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom kada je Ministarstvo kulture proces pripreme Rudarske greblice uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne baštine. 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Udruzi Rudarska greblica prijelaznu, nacionalnu zaštitu čime udruga bilježi  svoj prvi uspjeh, a upravo sada,  tri godine kasnije, Rudarska greblica postaje zaštićeni europski brend te ulazi u elitno društvo od 1405 zaštićenih proizvoda na razni Europske Unije čime Udruga ostvaruje svoj primarni cilj na što su članovi Udruge iznimno ponosni.

Predsjednik Udruge Rudarska greblica, Andrejas Nikl istaknuo je kako je poticaj za kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija Rudarske greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od davnina priprema u Rudama. Vrijedni Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 35 godine održavaju manifestaciju “Dani Rudarske greblice”, te su upravo s tim  ciljem i odlučili zaštititi Rudarsku greblicu i dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji.

„Ovo je velika pohvala izvornosti i očuvanju naše tradicije, osobito kada danas imamo prvo priznanje za Rudarsku greblicu kojoj je Europska unija utvrdila pravo intelektualnog vlasništva. Zagrebačka okolica pridonijela je hrvatskom, a od danas i europskom popisu  zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla koja naglašava odnos između određene zemljopisne regije i naziva proizvoda, pri čemu se posebna kvaliteta, ugled ili druga svojstva proizvoda uglavnom mogu pripisati njegovu zemljopisnom podrijetlu. Ovo je prvenstveno pohvala našim sugrađanima koji nisu pisali povijest, ali su je živjeli,“ ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Rudarska greblica, zahvaljujući zemljopisnoj zaštiti koju sada uživa na području cijele Europske Unije, može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima te je dostupna u Pekarnica Nikl koja je jedini certificirani proizvođač Rudarske greblice.

“Iza priče o Rudarskoj greblici krije se priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni rudnik sv. Barbare turistička atrakcija našeg mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo Ruda, nego i Samobora te  Zagrebačke županije,“  zaključuje Andrejas Nikl.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=jza46O9-0V4

 

The post Rudarska greblica – prvi gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji kojoj je odobrena europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.