Prijava

Vaša prijava

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o produljenju aktualnog seta epidemioloških mjera

[]

Aktualni set mjera koji se odnosi na niže navedene mjere i Odluke se produljuje do 15. svibnja.

·    Ograničavanje okupljanja i druge nužne epidemiološke mjere i preporuke

·    Organizacija javnog prijevoza

·    Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH

Uvjeti ulaska u državu ostaju i dalje isti, no najavljena je manja izmjena, a to je da osobe koje dolaze u Hrvatsku iz EU ili schengenskog prostora s brzim antigenskim testom više neće morati ponoviti testiranje ako ostaju dulje od 10 dana.

U nastavku su navedene sumirane mogućnosti ulaska u RH, a detaljnije se mogu iščitati na stranicama MUP-a u tri jezične varijante, kao i na  COVID Q&A webu Hrvatske turističke zajednice koji će se ažurirati sukladno objavi odluke.

Svi putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU-a/EGP-a, a koje se trenutačno ne nalaze na tzv. zelenoj listi ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz:

  1. predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.
  2. predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi  o cjepivu koje se prima u jednoj dozi
  3. predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, iz podstavka 1. ovog stavka, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika
  4. određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana
  5. mogućnosti ulaska u RH će se omogućiti i ako je osoba preboljela COVID-19 i ima liječničku potvrdu o preboljenju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa – BAT ili samoizolacije produljuje se do pet (5) mjeseci od primjene cjepiva;

Državljanima trećih strana bit će omogućen ulazak u RH ukoliko također zadovolje jedan od gore navedena četiri uvjeta ulaska u RH te predoče potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj.

Također, bitno je napomenuti da navedenom Odlukom se izuzimaju djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju  negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.

Još jednom bismo htjeli i skrenuti pažnju kako, iako je omogućen ulazak s antigenskim testom, nije moguće ući s bilo kojim antigenskim testom, priznaju se samo testovi propisani na EU razini. Test koji se priznaje mora biti jedan od onih koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija. Na poveznici u nastavku se nalazi spomenuta Zajednička lista brzih antigenskih testova koja je priznata unutar EU – https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf (ista se nalazi na stranicama 8.-11.).

Isto tako, EnterCroatia formular ima novu opciju unosa potvrde o preboljenju/cijepljenju/negativnom testu u sustav prilikom prijave.

Dopušteni formati su sljedeći: png, jpg, pdf i heic (do 5MB).

Kao i dosad, obrazac „EnterCroatia“ služi kao najava te omogućava brži prelazak granice ukoliko su svi podaci ispravno uneseni. Potvrda o najavi nije odobrenje ulaska i nema vrijednost dokumenta propisanog za prelazak granice.

Putnici bi uz sebe trebali i dalje imati putne isprave te ovisno o zemlji/regiji iz koje dolaze i ovisno o epidemiološkoj situaciji potrebne potvrde (https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211) :

  1. potvrde o cijepljenju ili potvrdu o negativnom rezultatu za COVID-19 test ili o preboljenju (u skladu s vrstama testova koji se prihvaćaju itd.)
  2. potvrdu za razlog ulaska u RH kao što je npr. potvrda o rezervaciji i plaćenom smještaju što je slučaj kad su u pitanju ulasci iz zemalja izvan EU/EGP

The post Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o produljenju aktualnog seta epidemioloških mjera appeared first on Turistička zajednica Zagrebačke županije.