Prijava

Vaša prijava

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa


Danas se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.
Veleučilište Velika Gorica svoj doprinos ovom problemu daje izobrazbom stručnjaka kroz studije upravljanja u kriznim uvjetima i kriznog menadžmenta, kao i organizacijom međunarodnih konferencija posvećenih kriznom upravljanju.
Veleučilište je sudjelovalo i u EU projektu RECIPE (Resilience of Cricital Infrastructure Protection in Europe), čija je vrijednost iznosila 408.675 €, sa stopom sufinanciranja od 75% (306.506 €). Implementacija projekta RECIPE provodila se u Hrvatskoj, Srbiji i Kraljevini Švedskoj, a partneri u provedbi bili su Državna uprava za zaštitu i spašavanje kao koordinator, Veleučilište Velika Gorica iz Velike Gorice, Fakultet za bezbednost Sveučilišta u Beogradu iz Srbije i Švedska agencija za hitne situacije. Projekt je započeo 1. siječnja 2015., i završio krajem lipnja ove godine.
Naime, godišnje se na Zemlji dogode stotine elementarnih nepogoda s nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom. Prosj6ečno se u jednoj godini samo zbog prirodnih katastrofa raseli više od 19 milijuna ljudi. Hrvatska, sa 70 država svijeta, od toga 22 europske, sudjeluje u procesu izrade nacionalnih platformi za smanjenje rizika od katastrofa.

katastrofe

Post Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa je prvi puta viđen na VVG.hr.