Prijava

Vaša prijava

Održana antiteroristička pokazna vježba u organizaciji VVG-a



Velikom pokaznom vježbom obrane od terorizma jučer je započela Međunarodna konferencija Dani kriznog upravljanja (DKU) koju desetu godinu za redom organizira Veleučilište Velika Gorica.
Na pokaznoj vježbi obrane od terorizma i RKBN (radiološkog, kemijskog, biološkog i nuklearnog) napada, održanoj na poligonu u Stubičkoj Slatini, sudjelovali su pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova – Antiteroristička jedinica Lučko, Državna uprava za zaštitu i spašavanje s Državnom intervencijskom postrojbom civilne zaštite, javnim vatrogasnim postrojbama Zagreba i Zaboka, DVD-om Stubička Slatina, gradskim društvima Crvenog križa Zaboka i Krapine te DOK-ING-om i Pirotehnikom Mirnovec U vježbi koju su promatrali brojni uzvanici, među kojima i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske brigadir Damir Terzić, sudjelovali su i studenti Veleučilišta Velika Gorica.
Vježbu su komentirali koordinator i idejni začetnik cijelog projekta dr. sc. Zvonko Orehovec, pomoćnik zapovjednika Specijalne policije RH Alenko Ribić, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Boričević i Gordan Pešić iz DOK-ING-a. U atraktivnoj vježbi sa specijalcima u antiterorističkoj akciji sudjelovao je i helikopter MUP-a.
Međunarodna konferencija nastavila se službenim otvorenjem u 17 sati u Tuhelju, u hotelu Well. Nakon uvodnog pozdrava dekana Veleučilišta Ivana Totha, goste je pozdravio i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.
Na službenom dijelu otvorenja konferencije gostima se u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratio saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Desetu konferenciju otvorio je brigadir Damir Terzić u ime predsjednice Hrvatske, pokroviteljice Međunarodne konferencije Dani kriznog upravljanja.
U sklopu svečanog otvorenja održana su i tri pozvana predavanja. Bili su to vrsni predavači iz Nizozemske, Italije i Velike Britanije koji su svojim prezentacijama iz područja sigurnosti i obrane u novom dobu prijetnji te upravljanja i očekivanjima nakon kemijskih, nuklearnih ili bioloških napada.

Naime, konferencija Dani kriznog upravljanja ne sastoji se samo od znanstvenog i stručnog dijela, nego šalje i neke poruke studentima, našim građanima, ali i širokoj javnosti o važnosti upravljanja svim vrstama kriza te daje svoj doprinos globalnoj sigurnosti. Ova je konferencija nadopuna svega onoga što se događa u obrazovnom procesu jer obrađuje teme koje se odnose na našu suvremenost i probleme s kojima se danas suočavamo. Deseta međunarodna konferencija s temom „Sigurnosno okruženje i izazovi kriznog upravljanja“ i ove je godine okupila međunarodne stručnjake i znanstvenike koji se na različite načine bave pitanjima suvremene sigurnosti i kriznog upravljanja. Sve dosadašnje konferencije dale su veliki doprinos u unapređenju sustava kriznog upravljanja, kako u području edukacije profesionalnog kadra, tako i u otvaranju znanstvenih i stručnih rasprava o izazovima suvremene sigurnosti.
Konferencija se nastavlja i danas nizom radionica a završava sutra okruglim stolom. Inače, na ovoj konferenciju su autori iz Hrvatske i cijeloga niza europskih zemalja: Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Portugala, Makedonije, Slovačke, Kosova i Češke.
U svakom slučaju Dani kriznog upravljanja korigiraju cijeli naš sustav kriznog upravljanja i to je doprinos Veleučilišta Velika Gorica društvu u kojemu živimo.

Post Održana antiteroristička pokazna vježba u organizaciji VVG-a je prvi puta viđen na VVG.hr.