Prijava

Vaša prijava

Naše studentice UKU-a na međunarodnoj vježbi u Budimpešti


Naše studentice studija Upravljanje u kriznim uvjetima Valentina Čajkulić, Martina Rebrović Sopek i Dragica Čorko uz pratnju  mr. sc. Tamare Čendo Metzinger, dipl. soc., sudjelovale su na međunarodnoj vježbi u Budimpešti od 14. do 16. travnja 2019. Vježba naziva „Virus_2019“ organizirana je od strane Nacionalnog sveučilišta javnih službi u Budimpešti (National University of Public Service_NUPS). Iako NUPS provodi vježbe još od 2013. godine, ove godine su po prvi put bili uključeni studenti svih fakulteta sastavnica Nacionalnog sveučilišta javnih službi, njih oko tisuću, zajedno sa četrdesetak gostiju, studenata iz zemalja u okruženju, Austrije, Poljske, Slovačke, Češke i Hrvatske.
Ovogodišnja vježba nastala je po uzoru na prevenciju širenja epidemije opasne za ljude i sisavce. U nekim dijelovima okruga Szabolcs-Szatmár-Bereg i županije Békés uveden je nepoznat soj virusa koji uništava stoku u zemljopisno dobro definiranom području. Virus također predstavlja opasnost za ljude, a u mnogim slučajevima javlja se ozbiljna bolest. Postoji sumnja na bioterorizmom, u tim dvjema županijama pojavile su se epidemijske žarišta. To je bila pretpostavljena osnovna situacija ovogodišnje zajedničke vježbe javnih službi, gdje su studenti mogli prakticirati mogućnosti suradnje, proces pripreme za objavu izvanrednog stanja i procedure za njegovo uvođenje, a s ciljem stjecanja vještine rješavanja složenih profesionalnih problema i prakticiranja upravljačkih funkcija.
Studentice VVG-a, osim sudjelovanja na samoj vježbi, dodatno su predstavile Veleučilište Velika Gorica prezentacijom „Management of the emergencies appearing in the basic situation_Legal background and good practice in Croatia“.
Organizatori su se pobrinuli da svaki trenutak slobodnog vremena bude kvalitetno iskorišten pa je tako za inozemne studente i njihove profesore organiziran turistički obilazak Budimpešte, a na sam obilazak su krenuli u policijskim autobusima s povremeno upaljenim rotirkama što je također bilo posebno zanimljivo iskustvo. Dodatno je organiziran i obilazak Kampusa Ludovika gdje su gosti upoznati sa povješću NUPS-a i projektu njegove obnove. U posljednjih pet godina kampus je temeljito renoviran i moderniziran te je kao takav jedinstven u Mađarskoj.
Ovakvi primjeri međunarodne suradnje prilikom izvođenja vježbi povezanih sa rješavanjem kriznih situacija su dobra prilika za razmjenu iskustava i usvajanje dodatnih vještina, ali i prilika za povezivanje budućih stručnjaka iz ovog područja.
Tekst pripremila: Dragica Čorko

Objava Naše studentice UKU-a na međunarodnoj vježbi u Budimpešti pojavila se prvi puta na VVG.hr.